Haluatko täydellisen parisuhteen? Älä turhaan etsi liian samanlaista kumppania ja kolme muuta neuvoa

Jouni Luukkala kokoaa kirjassaan Kukoistava parisuhde toisinajattelijoiden ehdot kukoistavalle suhteelle. 

Perinteinen parisuhdekirjallisuus etsii usein "ihan hyvää" suhdetta. Mutta miksi tyytyä?

Modernissa parisuhdekirjallisuudessa tavoitellaan kiitettävää, jopa kukoistavaa suhdetta. Jouni Luukkala kokoaa kirjassaan Kukoistava parisuhde toisinajattelijoiden ehdot kiitettävälle, upealle suhteelle. Lue, mitä kiitettävän arvosanan suhde vaatii!

1. Pariskunta on toisiinsa nähden sopivasti erilainen

– Jos on ihan samanlainen toisen kanssa, on vaara, että suhde muuttuu tylsäksi. Lopulta ei tarvitse kysyä toiselta, mitä mieltä hän on asiasta, koska sen tietää jo. Ei olla enää yksilöitä, ollaan kaksilo, Luukkala kuvaa.

– Psykologi Tony Dunderfelt puhuu maskuliinisen ja feminiinisen voiman hedelmällisestä kohtaamisesta. Siis jos nainen on suhteessa maskuliininen, voisi olla hyvä, että mies on feminiininen. Tämä on yksi näkökulma sopivaan erilaisuuteen, jossa sopiva kihelmöinti säilyy.

2. Pariskunta on riittävästi erillään

– Jos on 24/7 toisen kanssa, on vaara, että suhde muuttuu tylsäksi. On tärkeää olla yhteistä aikaa, tekemistä ja ystäviä, mutta kummallakin pitäisi olla myös omat ystävät, harrastukset ja oma aika. Että on tasapainoa yhdessä- ja erilläänolon kanssa, Luukkala kuvaa.

3. Oman itsen kehittäminen ja uudistuva elämäntapa

– Itsen kehittäminen, elinikäinen oppiminen. Se, että tekee joka päivä erilaisia, oikeita tekoja. Lähtien vaikkapa kehoprojektista, että keho säilyttää voimansa, Luukkala sanoo.

– Toivon mukaan elinikäinen oppiminen ei käänny elinkautiseksi, jossa on suorittamisen pakko ja raskas velvollisuuden tunne. Vaan että se perustuisi siihen, että ihmisellä on paljon psyykkistä energiaa ja hän on aidosti utelias elämästä ja siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Itsen kehittämisen kautta tulee uudistuva elämäntapa. Vaihtelu virkistää.

4. Kumppanit arvostavat itseään ja toista

– Tässä tulee kontaktipinta perinteiseen parisuhdekirjallisuuteen, joka myös painottaa tätä, Luukkala sanoo.

– Parisuhde rakentuu kahden minän suhteesta, ja on hyvä lähtökohta, että asianomaiset ennen parisuhdetta arvostavat itseään. Heillä on sisäistyneenä ihmissuhteiden osalta maailmankuva, jossa lähtökohtaisesti minä ja sinä olemme molemmat ok.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja