Mainos

Haluatko eroon kaimoista? Keksi itsellesi uusi sukunimi

Oletko kyllästynyt siihen, että työpaikallasi on aina toinenkin Korhonen, Virtanen tai Aaltonen? Mitä jos keksisit itsellesi ihan oman sukunimen.

Henkikirjoittaja Ari Heikkinen maistraatin Oulun yksiköstä käsittelee työkseen pääkaupunkiseudulla jätettyjä avioliiton ulkopuolisia nimenmuutoshakemuksia. Osa hakijoista haluaa käyttöönsä suvussaan jo olleen sukunimen, mutta toiset hakevat hyväksyntää uudelle sukunimelle. Nimenmuutoshakemuksia jätetään Suomessa vuosittain useita tuhansia.

Heikkisen työpöydälle päätyvät kielteisen päätöksen saaneet hakemukset.

– Kielteisiä päätöksiä tehdään joitakin kuukaudessa. Keksityt nimet menevät yleensä läpi, Heikkinen kertoo.

Uusista sukunimistä hylättyjen pinoon päätyvät hakemukset, joissa haettu sukunimi on maistraatin mielestä loukkaava tai suomen kielen vastainen.

–Nimen pitää olla helppo ääntää. Siinä ei voi esimerkiksi olla kirjaimia c, x ja z peräkkäin, Heikkinen antaa esimerkin.

Upouuden sukunimen käsittely maistraatissa ja nimilautakunnassa vie helposti yli puoli vuotta. Ennen nimen hyväksymistä maistraatissa tarkistetaan, että haettua nimeä ei löydy väestörekisteristä tai kaupparekisteristä. Myöskään kansainväliset yritysnimet eivät kelpaa.

–Esimerkiksi Heineken ei menisi läpi, Heikkinen sanoo.

Muuten maistraatti jättää nimenvaihtajalle vapaat kädet.

–Vapaana on vielä paljon kauniita nimiä, joita kukaan ei ole keksinyt, Heikkinen on huomannut.

Ilmaista hupia nimenvaihto ei ole. Jos vihkimistä ei lasketa, nimenvaihto maksaa aina 110 euroa. Keksityn sukunimen hintaan lisätään vielä 75 euron lisäkulu, sillä uusi nimi täytyy julkaista Virallisessa lehdessä. Maksua ei palauteta, vaikka hakija saisi kielteisen päätöksen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.