Mainos

Haluatko auttaa kadonneiden etsinnässä?

Tamperelaisen Karoliina Kestin katoaminen on herättänyt tarpeen tarjota apua.

– Meihin kaikkiin on sisäänrakennettu halu auttaa. Auttamisenhalun voi herättää lähipiirissä tai julkisuudessa tapahtunut katoaminen, kertoo Vapepan maastoetsintöjä koordinoiva valmiuspäällikkö Ari Saarinen SPR:stä.

Kestin katoaminen on koskettanut monia tamperelaisia, sillä ensi viikonloppuna järjestettävä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun peruskurssi on täynnä.

Viikon päästä Hämeessä järjestetään vielä kaksipäiväinen etsintäkurssi, jonka suoritettuaan vapaaehtoiset pääsevät osallistumaan oikeisiin etsintöihin. Kurssilaiset harjoittelevat maastoetsintää samalla aluella, jonne Kesti katosi.

Yksistään Hämeessä on 1 600 pelastajaa.

– Silti heitä ei ole koskaan liikaa, vetoaa Saarinen.

Saarisen mukaan osa vapaaehtoisista on ollut mukana jo kymmeniä vuosia.

– Osa osallistuu etsintöihin silloin tällöin, mutta aina olemme saaneet pelastajia tarpeeksi, toteaa Saarinen.

Peruskursseja järjestetään syksyllä ympäri Suomea

Juuri syksy on oikea aika lähteä mukaan toimintaa, sillä silloin alkavat peruskurssit. Sen jälkeen voi erikoistua etsintään, viestintään tai ensihuoltoon. Taitojen mukaan voi hakeutua vielä erityistehtäviin esimerkiksi sukeltajana, radioamatöörinä tai koiran kanssa.

Kurssien jälkeen voi hakeutua oman alueen hälytysryhmiin, joita poliisi kutsuu mukaan etsintöihin tarpeen mukaan. Pelastajan uraa on mahdollista jatkaa kouluttautumalla johtotehtäviin.

Apua myös onnettomuusuhreille - maalla, merellä ja ilmassa

Vapepa voidaan hälyttää etsintöjen lisäksi liikenneonnettomuuksiin, tulipaloihin ja ympäristöonnettomuuksiin kuten tulviin. Vapaaehtoiset antavat loukkaantuneille ensiapua ja järjestävät uhreille majoitusta ja vaateapua sekä henkistä tukea.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.