Haluatko äänestää laivalla, Thaimaassa tai tukikohdassa? Täällä se onnistuu

Äänestäminen on oikeus, josta suomalaisen harvoin tarvitsee luopua ulkomaillakaan. Eduskuntavaaleissa ennakkoäänen voi nimittäin antaa ulkomailla 232 äänestyspaikassa, joita on järjestetty 89 eri maahan.

- Ulkoasianministeriö on tehnyt esityksen siltä pohjalta, miten heillä on tiedossa suomalaisia, jotka oleskelevat ulkomailla. Virallinen päätös tehdään valtioneuvoston asetuksella, oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen kertoo.

Ennakkoäänestys toteutetaan ulkomailla 8.-11.4. Osa äänestyspaikoista on kuitenkin auki lyhyemmän aikaa.

- Äänestyspaikkoja on paitsi virallisissa edustustoissa myös muissa edustustojen toimipaikoissa. Eli jos on tiedossa, että jossain maan kaupungissa on enemmän suomalaisia, niin sinne organisoidaan ennakkoäänestys johonkin paikkaan.

Äänestyspaikkojen määrä on hieman vähentynyt viime eduskuntavaaleista, jolloin suomalaiset pystyivät äänestämään ulkomailla 241 paikassa 91 eri maassa.

- Syy tähän vähenemiseen on osittain se, että säästösyistä edustustojen määrää on laskettu, Aaltonen kertoo.

Eniten ulkomaisia äänestyspaikkoja on Ruotsissa, jossa on 35 äänestyspaikkaa. Äänestyspaikkoja on paljon myös Iso-Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa.

Joissakin pinta-alaltaan suurissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, äänestysmatka voi olla hyvinkin pitkä.

- Yli tuhannen kilometrin matkojakin varmasti on. Äänestyspaikkoja ei ihan joka paikassa Yhdysvalloissakaan ole, Aaltonen sanoo.

Suomalaiset laivatyöntekijät voivat äänestää laivoilla, jotka eivät ole äänestysaikana Suomessa. Laivaäänestys alkoi jo 1. päivä huhtikuuta.

- Jos ei ole mahdollista käydä ennakkoäänestämässä tai vaalipäivänä äänestämässä, niin laivan henkilökuntaan kuuluva voi äänestää laivalla, mutta esimerkiksi matkustajalaivojen matkustajat eivät voi äänestää. Tämä on aika vähäistä. Sellainen muutama sata henkilöä yleensä vaaleissa äänestää laivalla, Aaltonen kertoo.

Pysyvästi ulkomailla asuvien äänestysprosentti on ollut perinteisesti hyvin alhainen, keskimäärin 10 prosenttia.

Hua Hinissa iloitaan omasta äänestyspaikasta

Thaimaan Hua Hinissa ensimmäin ennakkoäänestyspäivä on ohitse. Hua Hinin seudun suomalaiset -seuran puheenjohtaja Juha Hallenberg on tyytyväinen, sillä vaaliuurnalla Suomi-seuran tiloissa kävi päivän aikana 99 henkilöä.

- Tämä oli meille kyllä yllätysvilkas päivä, koska huippusesonki on takanapäin ja suuri osa niistä, jotka täällä vakituisesti viettävät talvea, on palannut jo Suomeen tuossa maalis-huhtikuun taitteessa, Hallenberg kertoo.

Talvella Hua Hinissa asuu Hallenbergin mukaan tuhansia suomalaisia. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Hua Hinissa on oma äänestyspaikka. Aiemmin alueen suomalaiset joutuivat menemään Bangkokiin äänestämään.

- Se on varmaan kyllä omalta osaltaan karsinut äänestäjiä, koska siinä menee päivä, kun sinne menee. Pyrittiin saamaan bussikuorma aina liikkeelle, mutta siinä on tietysti oma hommansa aina lähteä reissaamaan sen takia. Tämä on aivan loistava juttu, että saimme ennakkoäänestyksen tänne, Hua Hinissa niin sanottuna talvituristina asuva Hallenberg iloitsee.

Hallenbergin mukaan kaukaisimmat äänestäjät tulivat tänään Myanmarista saakka. Suurin osa äänestäjistä oli kuitenkin lähiseudulla asuvia suomalaisia ja suomalaisturisteja.

Hua Hinin äänestyspaikka on auki vain kahtena päivänä, tänään ja huomenna. Thaimaassa voi äänestää ennakkoon myös Phuketissa, Bangkokissa ja Pattayalla.

Rauhanturvaajat äänestävät innokkaasti

Pohjois-Afganistanissa Mazar-e-Sharifissa rauhanturvaajana oleva tiedotusupseeri Ilari kertoo ennakkoäänestyksen alkaneen hyvin myös rauhanturvaajien tukikohdassa. Äänestäminen tukikohdassa on mahdollista tänään ja huomenna.

- Täällä Camp Marmalissa ennakkoäänestys on alkanut muutama tunti sitten ja järjestelyt on käytännössä täsmälleen samanlaiset kuin Suomessa ennakkoäänestyspaikoilla, Ilari kertoo

Äänestyspaikka on pystytetty tukikohdan sisälle, mutta kaikki alueella liikkuvat suomalaiset ovat tervetulleita sinne äänestämään.

- Kyllä me olemme täällä varautuneet siihen, että mikäli suomalaisia tänne ilmaantuu paikalle, niin kyllä me täällä ehdottomasti etsimme tarvittavat tiedot, äänestyslipukkeet löytyvät ja kahvit keitämme. Ihan samanlailla kuin muutenkin, Ilari kertoo.

Afganistanissa on noin 80 suomalaista rauhanturvaajaa. Ilarin mukaan he ovat innokkaita äänestäjiä.

- Tähän mennessä vaalit ovat alkaneet hyvin vilkkaasti. Kyllä täällä seurataan kotimaan ja ulkomaan tapahtumia ihan samalla tavalla kuin Suomessakin, uutiset katsotaan ja äänet laitetaan uurnaan, Ilari kiteyttää.

Juttua korjattu 9.4. klo 13.20. Koko Afganistanissa on noin 80 suomalaista rauhanturvaaja, ei pelkästään Camp Marmalissa.

Lue myös:

    Uusimmat