Mainos

Haluaisitko keskustella jääkaappisi kanssa?

Tulevaisuudessa robotti saattaa auttaa ihmisiä rakentamaan älykkään kodin. Robotti voi tunnistaa kotiin tulevan perheenjäsenen, sammuttaa ja sytyttää valot ihmisten mukaan tai mahdollistaa keskustelun jääkaapin kanssa, ja tässä on vain muutamia tulevaisuuden visioita.

Tekniikka mahdollistaa jo monet älykkään kodin keksinnöt, mutta suurimmat kysymykset liittyvätkin siihen, mitä kuluttaja haluaa ja tarvitsee, ja miten paljon tulevaisuuden tekniikka maksaa.

Aalto-yliopiston professori Aarne Halme ei kuitenkaan usko, että koneet korvaisivat ihmisen työtä.

- Koneita on kehitetty vapauttamaan ihmiset erittäin raskaasta, yksitoikkoisesta tai vaarallisesta työstä. Talouskysymykset tulevat myös kuvioon jossain vaiheessa. Tällainen trendi on ollut koko ajan, mutta kyllä ihmisellä on sellaisiakin tarpeita, joissa koneita ei nähdä mielekkäiksi, esimerkiksi luova työ, Huomenta Suomessa vieraillut professori sanoo.

Professori Erkki Oja kertoo, että parhaillaan kehitellään aistinvaraisia laitteita, eli koneet yritetään saada ymmärtämään ja tuottamaan esimerkiksi puhetta.

- Eräs esimerkki voisi olla käännöskone, joka voisi olla Euroopassa suosittu. Siihen puhuttaisiin omalla äänellä suomeksi, ja kone kääntäisi puheen vaikkapa ranskaksi ja myös puhuisi sen käyttäjän omalla äänellä. Tällainen on meillä parhaillaan kehitteillä, tosin nyt vasta tutkitaan perusteita.

Teknisissä laitteissa on aina riski vikoihin ja viruksiin, jotka voivat rikkoa laitteen tai ainakin aiheuttaa virheitä sen toiminnassa. Tulevaisuudessa kone saattaa jopa itse kertoa, että sen toimintaa uhkaa jokin vika. Asiantuntijoiden mukaan turvallisuus onkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista uusia kojeita kehiteltäessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.