Haluaisitko herätä helpommin? Kokeile näitä vinkkejä

Vihaatko aamuja? Tuntuuko herätyskellon piipitys iskulta vatsaan ja ylösnouseminen on kuolinkamppailua? Et ole yksin, sillä moni taistelee saman asian kanssa. Olisiko aika jo tehdä asialle jotain?

Aamu-unisuus on geeneissä, mutta se ei tarkoita, että osaan on pakko tyytyä. Muutamalla vinkillä voit helpottaa sängyn lämpimästä syleilystä heräämistä.

1. Mene nukkumaan aikaisemmin

itsestäänselvyys, jonka moni aamu-uninen jättää huomioimatta. Ole järkevä ja muuta aikatauluasi tietoisesti ja pikkuhiljaa tuntia lyhemmäksi, jotta jätät sen unia varten. Rauhoita koti jo aikaisemmin kuin normaalisti menisit nukkumaan ja lueskele sängyssä kevyttä luettavaa, venyttele tai tee jotain muuta rauhoittavaa.

2. Huolehdi aamupalasta

Aamiainen todella on päivän tärkein ateria, joten panosta siihen. Jos sinulla ei ole aikaa, tee jotain valmiiksi jo edellisenä iltana, jotta ruoka on valmiina aamun kiireissä. Valitse terveellistä purtavaa, kuten puuroa tai vaikkapa raikas smoothie.

3. Palkitse itseäsi

Ihan mahtavaa – onnistuit heräämään aamulla reippaasti, etkä painanut torkkunappia kertaakaan! Palkitse itsesi aamulla saavuttamastasi lisäajasta ja tee jotain miellyttävää – esimerkiksi hemmotteleva aamusuihku tai herkullinen ja hidas aamiainen piristää mukavasti mieltä.

4. Tsemppaa itseäsi

Muista, että sinun ei tarvitse haluta nousta, vaan pääasia on, että nouset sängystä. Pakota itsesi ja suuntaa heti ensimmäisenä vaikka suihkuun, niin saat silmäsi auki.

5. Raitis ilma piristää

Ota tavaksesi harrastaa pieni määrä liikuntaa joka aamu raittiissa ilmassa. Kävele vaikka osa työmatkasta tai käytä koira hieman pidemmällä lenkillä päivittäin.

6. Turvaudu kirkasvaloon

Kirkasvalolamput ja -kuulokkeet tutkitusti parantavat oloasi ja auttavat taistelemaan väsyneitä aamuja vastaan. Migreenipotilailla ne voivat vaikuttaa ikävästi päänsärkykohtauksiin, mutta muiden kannattaa kokeilla valon voimaa.

7. Tukka hyvin, kaikki hyvin

Usko tai älä, mutta jos koet näyttäväsi hyvältä, päiväsi sujuvat mukavammin. Kiinnitä tähän huomiota jo illalla ja valikoi päällesi sinua miellyttävät vaatteet ja laita hiukset mahdollisuuksien mukaan valmiiksi: Käy vaikka suihkussa ja letitä kosteat hiukset yön ajaksi, jolloin heräät kauniit kiharat korviesi takana. Omaa silmää miellyttävä ulkonäkö tekee ihmeitä vireellesi.

Tukka hyvin, kaikki hyvin -ajattelu pätee myös aamuihin. Suunnittele hiustyylit, jotka voit tehdä nopeasti aamutuimaan ja opettele tekemään kaunis, mutta nopea arkimeikki, johon ei tuhraudu liikaa aikaa.

8. Panosta ja pihistä

Mikä saa sinut näyttämään hyvältä? Kaunis iho on suuri valttikortti, johon kannattaa panostaa. Myös pirteät värit huulilla ja poskissa näyttävät hyvältä – panosta siis niihin. Pihistä sen sijaan muissa asioissa – unohda esimerkiksi monimutkaiset kampaukset ja vaikeat silmämeikit.

9. Makuuhuone ja pukeutumistilat kauniiksi

Ensimmäinen asia, jonka herätessäsi näet, vaikuttaa huomattavasti päiväsi kulkuun. Panosta siis makuuhuoneen ja pukeutumistilojen viihtyisyyteen – jo pelkkä paikkojen siistiminen, kauniit kukat ja sinua inspiroiva kuva seinällä voivat tehdä ihmeitä.

Etenkin kuvien vaikutus on suuri. Mieti, millainen maisema tai mielikuva sinua inspiroisi erityisesti? Ehkä kuva kauniista auringonnoususta tai kesäisestä maisemasta voisi tepsiä? Laita taulu paikkaan, johon todennäköisesti katsot ensimmäiseksi aamulla.

10. Eroa elektroniikasta

Tietokoneet, älypuhelimet ja televisio tuntuvat seuraavan meitä nykyään joka paikkaan ja keskeyttävän puuhamme, mitä sitten teimmekään. Tiedosta tämä ja rauhoita tietoisesti iltasi.

Esimerkiksi matkapuhelin yöpöydällä voi vaikuttaa uniisi enemmän kuin arvaatkaan: keskeneräiset asiat pyörivät mielessäsi, olet jatkuvasti tavoitettavissa ja tutkimusten mukaan niiden valo voi herättää sikeämmästäkin unesta. Olisiko aika hommata vanhanaikainen herätyskello?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja