Mainos

Halpistabletit MTV3:n kaksintaistelussa - bittinyrkit viuhumaan

Kompaktit tabletkoneet ovat tehneet todellisen läpimurtonsa Applen iPadin myötä. Eikä mikään ihmekään, sillä tabletin kautta hoituvat monet askareet vapaa-ajan viihdekäytöstä moniin työtehtäviin.

Tablettikilpailu käy erityisen vilkkaana nyt Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttävien tablettien välillä. Moni merkittävä teknologiayhtiö on esitellyt eri hintakategorioihin sijoittuvia Android-tabletteja, joilla kilpaillaan kuluttajien huomiosta.

Tällä kertaa MTV3:n kokeiltavana on kaksi edullisen luokan Android-tablettia: 149 euroa maksava HP:n Slate 7 ja 199 euroa maksava Asus MeMo Pad HD7. Selvitämme minkälaisen käyttötuntuman nykyaikainen halpatabletti tarjoaa.

Ulkonäöltään lähes identtiset kaksoset

HP Slate 7 ja Asus MeMo Pad HD7 ovat edestäpäin katsottuna kuin toistensa kopioita. Kummassakin laitteessa on 7-tuumaiset näytöt ja yläreunassa kamera. Muutenkin laitteet ovat mitoiltaan samaa luokkaa. Erot mitoissa ovat vain muutamien millien luokkaa.

Takaa ja sivusta katsottuna eroja alkaa kuitenkin hieman löytyä. Slate 7:n sivuja kiertää tyylikäs ja hyvän tuntuman antava metallinen kehys. Laitteen takaosa on hopeanharmaaksi maalattua ja mattapinnoitettua muovia. HP:n kromattu logo koristaa takakannen keskiosaa ja vasemmassa yläreunassa on kolmen megapikselin kamera.

MeMo Padin kyljet ovat puolestaan muovia ja viiden megapikselin kamera on sijoitettu yläosan keskelle.

Kummatkin tabletit ovat käsissä hyvin miellyttävän ja jämäkän tuntuiset. Näyttöjä kiertävät mustat kehykset ovat kummassakin tapauksessa sopivan leveät, niin että tabletista saa hyvän otteen ilman, että käyttäjän sormi osuu näyttöön. 372 gramman painoinen Slate 7 tuntuu raskaammalta käsissä kuin 302 gramman painoinen MeMo Pad, mutta ulkoisen laatuvaikutelman osalta Slate vie kuitenkin voiton kotiin.

Sisuksista löytyy selviä eroja

Laitteiden kuorien alta löytyykin sitten huomattavasti enemmän eroavaisuuksia kuin ulkonäkö antaa ymmärtää. Asuksen MeMo Padin 50 euroa korkeampi hankintahinta selittyy tässä tapauksessa monin tavoin.

HP Slate 7

Plussaa

Miinusta

Aloitetaanpa näytöstä: Vaikka kummassakin laitteessa on samankokoinen näyttö, niin MeMo Padin näyttö on selvästi tarkempi. Tämä on havaittavissa erityisesti nettisivujen pienikokoisia tekstejä luettaessa. MeMo Padin näytöltä pienet tekstit näkyvät huomattavasti terävämpänä kuin Slate 7:n tapauksessa.

Muutenkin MeMo Padin näytön värimaailma on luonnollisempi kuin Slate 7:n värit. Esimerkiksi valkoinen sävy on Slate 7:ssa aavistuksen sinertävä, kun sitä vertaa MeMo Padiin.

Asuksen tabletin näyttö vie siis voiton, mutta tästä huolimatta myös HP:n tabletin näyttö on varsin käyttökelpoinen. Kirkkaus ja katselukulmat ovat riittävän hyvällä tasolla ja kosketuskäytön tuntuma miellyttävä kummassakin tapauksessa.

Asus MeMo Pad HD 7

Plussaa

Miinusta

Myös äänentoiston osalta Asus voittaa. MeMo Padin ääni on hieman kirkkaampi kuin Slate 7:n. Musiikkia ei kuitenkaan kummassakaan tapauksessa mielellään kuuntele laitteiden omien kaiuttimien kautta. Kummassakin laitteessa ääni vaikuttaa tulevan kuin "jogurttipurkin pohjalta".

MeMo Pad jatkaa voitokasta linjaansa myös kameran osalta, sillä sen viiden megapikselin kamera tarjoaa selvästi tarkemmat kuvat kuin Slate 7:n kolmen megapikselin kamera.

Yksi Slate 7:n oleellinen puute MeMo Padiin verrattuna on GPS-ominaisuuden puuttuminen. Myös Slate 7:n prosessori on heikkotehoisempi ja tallennuskapasiteetti on pienempi.

MeMo Padin eduksi on todettava myös erinomainen akun kesto.

Positiivinen asia on, että kummastakin tabletista löytyy ylimääräinen muistikorttipaikka muistin kasvattamiseen.

Kannattaako maksaa useita satoja euroja tabletista kun edullisemmallakin pärjää?

Asus MeMo Pad HD 7

HP Slate 7

Käyttöjärjestelmä:

Android 4.2.1

Android 4.1.1

Mitat:

196.8 x 120.6 x 10.8 mm, 302 g

197 x 116 x 10,7 mm, 370 g

Näyttö:

7-tuumainen (1280x800) IPS-paneeli

7-tuumainen (1024 x 600)

Prosessori:

1,2 GHz neliydinprosessori

1,6 GHz kaksiydinprosessori

Kamera:

1,2 mp edessä 5 mp takana

vga edessä, 3mp takana

Kapasiteetti:

1 Gt RAM / 16 Gt tallennustila, ylimääräinen muistikorttipaikka

1 Gt RAM 8Gt tallennustila, ylimääräinen muistikorttipaikka

Akku:

10 tuntia videotoistoa

5 tuntia videotoistoa

Muuta:

stereokaiuttimet, GPS, kuulokeliitäntä

stereokaiuttimet, kuulokeliitäntä

Hinta:

199 euroa

149 euroa

Asus MeMo Pad siis vie voiton HP:n Slate 7:sta tehokkaammilla ja monipuolisemmilla ominaisuuksilla, mutta se on samalla kalliimpi. Tosin viidenkymmenen euron lisäsatsaus ei ole kovinkaan suuri.

Joka tapauksessa kumpikin laite tarjoaa kokeilumme perusteella miellyttävän ja riittävän ripeän käyttötuntuman perinteistä sohvasurffailua ja Facebookin käyttöä silmälläpitäen.

Tablettia hankkivan kannattaakin puntaroida tarkoin mihin käyttötarkoitukseen on laitetta hankkimassa: Kannattaako maksaa 600 euroa tabletista, jonka tarjoamat edut eivät sohvasurffailussa juurikaan tule esille huomattavasti halvempiin vaihtoehtoihin verrattuna?

HP Slate 7:n metallinen kylki on ratkaisuna jopa tyylikkäämpi kuin monessa monta kertaa kalliimmassa tabletissa. Asus MeMo Pad HD7:n tekniset ominaisuudet ovat puolestaan näin matalassa hintaluokassa erittäin kovalla tasolla.

Sekä MeMo Pad HD7, että Slate 7 käyttävät Android-käyttöjärjestelmää. Käyttöjärjestelmää ei ole lähdetty juurikaan muuttamaan valmistajien omilla käyttöliittymillä ja hyvä näin, sillä vakio-Android on hyvin selkeä ja käyttäjäystävällinen. Slate 7:n tapauksessa tarjolla on Androidin vanhempi 4.1.1 versio kun taas MeMo Padissa on käytössä 4.2.1 versio.

Kummassakaan testilaitteessamme ei ole sim-korttipaikkaa. Tämä olisi toivottava lisä, sillä tabletti kulkee monella mukana reissuissa ja tällöin Wi-Fi-verkoista riippumaton mobiiliyhteys olisi usein tarvittava ominaisuus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.