Mainos

Halpatyövoiman käyttö halutaan estää EU:n laivaliikenteessä

Halpatyövoiman käyttö pitäisi estää EU-maiden välisessä laivaliikenteessä, katsoo EU-komissio. Komissio ehdottaa direktiiviä, jonka perusteella Eta-alueen ulkopuolelta tuleville työntekijöille matkustajalaivoilla pitäisi taata samat ehdot kuin Eta-maiden kansalaisille.

Suomessa ehdotukseen suhtaudutaan varovaisesti, sillä se osuu juuri työmarkkinaosapuolten keskusteluihin kauppalaivaston kilpailukyvystä. Valtioneuvosto kirjelmöi siitä torstaina eduskunnalle, mutta liikenneministeriössä odotetaan direktiivin käsittelyn venyvän pitkäksi. Liikenneministeriössä nähdään ongelmia syntyvän ainakin ropax-aluksilla. Nämä ovat aluksia, jotka on pääasiassa suunniteltu tavaran kuljetukseen, mutta joilla on myös huomattava matkustajakansi, esimerkiksi 400 matkustajalle.

Ministeriössä arvioidaan, että nämä alukset yleistyvät jatkossa Suomen liikenteessä. Jos näillä aluksilla ei voi käyttää sekamiehistöjä, uhkaa niiden kilpailukyky heikentyä olennaisesti. Tällä hetkellä Suomen lipun alla liikennöivissä aluksissa ei ole kolmansista maista tulevaa työvoimaa, koska työmarkkinaosapuolet ovat näin sopineet. Liikenneministeriö on ehdottanut, että tätä rajoitusta lievennettäisiin.

Direktiivi koskisi laivoja jotka liikennöivät EU- tai Eta-maan lipun alla näiden välisessä säännöllisessä matkustaja- tai lauttaliikenteessä. Ensimmäisissä keskusteluissa ehdotus on saanut sekalaisen vastaanoton; monet merkittävät merenkulkumaat ovat ilmoittaneet vastustavansa sitä. Vastustajiin on liittynyt EU:n ulkopuolelta myös Norja, jolla on Eta-sopimuksen myötä oikeus lausua mielipiteensä EU:n suunnittelemasta lainsäädännöstä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.