Mainos

Halpatyövoimaa vastaan kampanjoidaan

Hyvät työolot suomalaisilla mukavuuslippulaivoilla turvaavat koko merenkulkumme kilpailukyvyn, sanoo Suomen Merimies-Unionin puheenjohtaja Per-Erik Nelin. Hänen mukaansa Merimies-Unioni ei ole koskaan neuvotellut eikä tule neuvottelemaan halpatyövoiman käytöstä suomalaisilla aluksilla "sanoi liikenneministeriö mitä tahansa".

Nelin puhui Kansainvälisen kuljetustyöntekijäin federaation ITF:n maailmanympärimatkalla olevalla aluksella M/V Global Marinella tänään Kotkassa. Alus kiertää maailmaa kampanjoimassa merimiesten työolojen puolesta. Kotkan Meripäiville alus saapui Norjasta Bergenistä.

ITF:n Suomen koordinaattorin Simo Niemen mukaan Euroopassa on mukavuuslippurintamalla huolestuttaviakin näkymiä. Esimerkiksi Hollannissa "kunhan päällikkö on Hollannista voi miehistö olla mistä tahansa". Yleensä siellä laivoilla maksetaan YK:n työjärjestön ILO:n mukaiset minimipalkat.

Halpatyövoimalla säästetään 15-20 prosenttia kuluista, joten se houkuttelee alusten omistajia. Suomessa ovat kaikki kuljetusjärjestöt yksimielisesti halpatyövoimaa vastaan, käytetään sitä sitten merellä, maantieliikenteessä tai rautateillä. Suomessa on ollut esillä myös kysymys satamien yö- ja sunnuntaityöstä. AKT:n puheenjohtajan Kauko Lehikoisen mukaan järjestöllä on työryhmä asian käsittelyä varten. Yö- ja sunnuntailastaus kiinnostaa erityisesti tuontisatamia, mutta kysymys ahtaajien alentuvien palkkojen korvaamisesta hiertää.

ITF:n 160 metriä pitkällä kuivarahtialuksella on meripäivien ajan näyttely, jossa esitellään mukavuuslippulaivoja ja suomalaisten ITF:n jäsenjärjestöjen toimintaa. Samalla kerrotaan merimiesten työstä, kuljetusalan koulutuksesta ja nykyaikaisesta merenkulusta. ITF juhlii 50-vuotista mukavuuslippukampanjointia. ITF:llä on sopimukset noin 5 000 mukavuuslippulaivalla, joista kolmasosalla on kansallinen miehitys johon ei puututa. Loppuja kahta kolmasosaa aluksista ITF kontrolloi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.