Mainos

Halpalentoihin uutta tarjontaa

Suomeen tulee jälleen uusi halpalentoyhtiö. Euroopan johtaviin halpalentoyhtiöihin kuuluva easyJet aloittaa ensi kuun alussa Helsingistä lennot Lontoon Gatwickin kentälle.

EasyJet on suuri toimija. Sillä on 165 lentokonetta, jotka liikennöivät 400 reittiä 107 lentokohteeseen ja 28 maahan. Yhtiö kertoo että sillä on ollut viimeisten 12 kuukauden aikana lähes 43 miljoonaa matkustajaa.

EasyJet lanseeraa Suomeen tulonsa julkaisemalla TNS Gallupilla teettämänsä kyselytutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset kaipaavat lisää halpalentoja. Noin puolet kyselyn vastaajista sanoo, että käyttäisi enemmän halpalentoyhtiöitä, jos tarjontaa olisi nykyistä enemmän. Eniten edullisia lentoja tarjoavia toimijoita kaipaavat opiskelijat sekä johtajat ja ylimmän tuloluokan edustajat.

Alle neljäsosa kyselyn kaikista vastaajista pitää halpalentoyhtiöiden tämänhetkistä tarjontaa riittävänä. Kaikkein puutteellisimpana tarjontaa pitävät opiskelijat; heistä vain 16 prosenttia on sitä mieltä, että nykyinen halpalentojen määrä riittää.

Jako halpalentoyhtiöihin häilyy

EasyJet aloittaa liikenteen Helsingistä 3.11. Siitä tulee samalla ainoa Helsinki-Vantaalta liikennöivä varsinainen halpalentoyhtiö, sillä muut Helsingistä operoineet halpalentoyhtiöt ovat lopettaneet Suomen liikenteensä aina lyhyen kokeilun jälkeen.

Toisaalta Helsingistä liikennöivä täyden palvelun yhtiö Air Berlin luetaan toisinaan myös halpalentoyhtiöksi ajoittain hyvin alhaisten kampanjahintojensa vuoksi samoin kuin SAS:n osittain omistama Air Baltic lentoyhtiö. Myös suomalainen niin ikään SAS:lle kuuluva Blue1 mielletään toisinaan halpalentoyhtiöksi, vaikka sekin tosiasiassa operoi osana SAS:n reittiverkostoa ja tarjoaa businessluokkaa muistuttavaa palvelua.

Jako halpalentoyhtiöihin ja perinteisiin ei enää tiukan kilpailun ja tarjousten aikana ole kovin selkeä ainakaan pelkän hinnan perusteella. Konkreettisin ero halpalentoyhtiön ja verkostoyhtiön välillä on yleensä se, että halpalentoyhtiö kuljettaa matkustajia vain paikasta A paikkaan B ja jos matkustaja jatkaa toisella lennolla hän vastaa itse sille ehtimisestään ja suoriutumisestaan. Verkostoyhtiö taas huolehtii jatkolennolta jääneenkin matkustajan vaikka toisen yhtiön kyydillä määränpäähänsä.

Suomesta liikennöiviä halpalentoyhtiöitä tai sellaiseksi toisinaan luokiteltavia:

-Irlantilainen RyanAir Tampereelta Bremeniin, Dubliniin, Frankfurt-Hahniin, Lontoon Standstedtiin

- Unkarilainen Wizz Air Turusta Puolan Gdanskiin

- Saksalainen Air Berlin Berliiniin ja Dusseldorfiin, jatkolennoilla muuallekin

- Latvialainen Air Baltic Tampereelta ja Kuopiosta Riikaan, Helsingistä Riikaan ja Vilnaan.

- Suomalainen Blue1 useisiin kohteisiin Euroopassa

- Brittiläinen easyJet marraskuusta alkaen Helsingistä Lontoon Gatwickiin

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.