Mainos

Halosen lehdistöpäällikkö: Näin Putin muuttui ujosta machoksi

Presidentti Tarja Halosen lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk kertoo tänään ilmestyvissä muistelmissaan, kuinka Vladimir Putin muuttui vuosien mittaan ujosta miehestä machoksi. 

Romantschuk tapasi Putinin ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2000 Halosen Venäjän-vierailun yhteydessä. Hän muistelee tapaamista juuri julkaistussa Ei, rouva presidentti -kirjassaan, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Pirjo Hounin kanssa.

– Kun kättelimme Kremlin prameassa, kullanhohtoisessa salissa, näin edessäni hyväkäytöksisen, syvälle silmiin katsovan, mutta vähän ujolta vaikuttavan miehen, Romantschuk muistelee ensivaikutelmaa. 

Romantschukin mukaan vielä virkakautensa alussa Putin saattoi valitella, että häneen asetetaan tsaarin odotukset, vaikka hänethän on valittu vain yhdeksi kaudeksi, Romantschuk kertoo.

Vuosien myötä valta alkoi kuitenkin muuttaa persoonaa. Egon kasvaessa Putin muuttui machommaksi.

– Valta toi olemukseen määrätietoisuutta ja kovuutta, jopa häikäilemättömyyttä. Mahtipontisuus alkoi näkyä käytöksestä. Se saattoi olla myös osaltaan tietoisen imagorakentamisen tulosta, Romantschuk arvioi.

Halosen ja Putinin kemiat toimivat

Romantschukin mukaan Halonen ja Putin tulivat erinomaisesti toimeen. Muun muassa sinunkaupat tehtiin pian.

– Heidän keskinäinen kemiansa selvästi toimi. Molemmat ovat samalla tavalla suorapuheisia, Romantschuk arvioi.

Romantschuk myös uskoo, että Haloselle oli hyötyä sukupuolestaan ja iästään.

– Ehkä yhdeksän vuotta vanhempi nainen oli pörhistelyyn taipuvaiselle miehelle jotenkin helpompi neuvottelukumppani kuin mies, jonka seurassa olisi pitänyt päteä saavutuksillaan. Olin välillä aistivinani Halosen tavassa tuoda esille asioita pikkuisen äidillisyyttäkin, Romantschuk pohtii kirjassa.

Romantschukilla on myös henkilökohtainen muisto Putinista. Presidenteillä ja kuninkaallisilla on tapana antaa valtiovierailujen yhteydessä lahjoja valmisteluihin osallistuneille. Tyypillisen huivin sijaan Putinin lahja oli hänen oma kuvansa.

– Se on lähikuva vakavailmeisestä miehestä, joka katsoo viistosti oikealle. Puisia kehyksiä koristaa Venäjän kotka, Romantschuk kuvailee muistoa viimeiseltä Venäjän-vierailultaan.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.