Mainos

Halosen ja Stubbin asema huippukokouksessa edelleen epäselvä

Brysselissä maanantaina pidettävässä Georgian kriisiä käsittelevässä EU-huippukokouksessa Suomella on kolme edustajaa. Valtioneuvosto päätti tänään valtuuskunnasta, mutta auki jäi, kuka lopulta istuu maanantaina salissa pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kanssa.

Yhä todennäköisempää kuitenkin on, että ulkoministeri Alexander Stubb ei kokoussaliin mahdu. Ulkoministeriössä ei myöskään uskota, että Stubb voisi esiintyä kokouksessa Etyjin puheenjohtajana.

Suomea edustaa Brysselissä Vanhanen, ja kokoukseen osallistuu myös presidentti Tarja Halonen silloin, kun käsitellään tasavallan presidentin toimivaltaan kuuluvia asioita.

Jo muutoinkin tunteja myöhässä olleessa valtioneuvoston istunnossa käytiin poikkeuksellinen, yli puolen tunnin perustuslaillinen keskustelu. Keskeisenä kysymyksenä oli, onko kokouksessa esillä presidentin toimivaltaan kuuluvia asioita. Lopullista vastausta ei saatu.

Huippukokous kokoontuu käsittelemään Georgian kriisiä. Istunnossa esitettiin kertoman mukaan erilaisia näkemyksiä siitä, ovatko nämä puhtaasti EU:hun liittyviä asioita vai sisältyykö niihin myös Suomen ulkopolitiikan kysymyksiä.

Perustuslain mukaan EU-asiat ovat pääministerin johtaman valtioneuvoston asioita. Suomen ulkopolitiikkaan liittyvät kysymykset kuuluvat myös tasavallan presidentin toimivaltaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.