Mainos

Halonen YK:ssa: Suomi korostaa ihmisoikeuksia

Ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) mukaan ihmisoikeuksien edistäminen on olennainen osa Suomen ulkopolitiikkaa. Halonen esitteli Suomen linjaa tänään YK:n yleiskokouksen yleiskeskustelussa New Yorkissa.

Halosen korosti, että ihmisoikeuksien puolustaminen on keskeisellä sijalla suomalaisessa yhteiskunnassa ja näin ollen myös maan ulkopolitiikassa.

-Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle yksilölle, huolimatta kulttuurisista tai poliittisista eroista, tähdensi Halonen.

Hänen mukaansa YK:lla on korvaamaton merkitys paitsi ihmisoikeuksien edistämisessä myös muiden maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemisessa.

-Missä muualla voitaisiin ratkaista köyhyyden ja ympäristöongelmien kaltaisia koko maailmaa koskettavia kysymyksiä, Suomen puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa pitänyt Halonen kysyi.

Hän totesi YK:n uudistamisen olevan välttämätöntä, jotta järjestö kykenee selviytymään haasteistaan eikä ajaudu sivuraiteelle kansainvälisessä politiikassa.

Suomi tukee Halosen mukaan pääsihteeri Kofi Annanin uudistusohjelmaa ja toivoo, että ohjelma hyväksytään kokonaisuudessaan YK:n syysistuntokauden aikana.

Halonen toi esiin myös YK:n rahoitusongelmien ratkaisemisen välttämättömyyden.
Puheessaan ulkoministeri Halonen viittasi moniin maailman kriisipesäkkeisiin ja korosti, että YK:n on parannettava toimintakykyään kriisinhallinnassa ja rauhanturvaamistoiminnassa. Suomi on Halosen mukaan valmis tukemaan nopean toimintayksikön perustamista YK-sihteeristön rauhanturvaosastolle.

Henkilömiinakysymyksen osalta Halonen toisti New Yorkissa Suomen kannan, jonka mukaan Suomi kannattaa täydellisen, maailmanlaajuisen ja tehokkaan kieltosopimuksen laatimista Geneven aseriisuntakonferenssin puitteissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.