Mainos

Halonen: YK-johtoista rauhanturvaamista lisättävä

Presidentti Tarja Halonen haluaa lisää suomalaisia rauhanturvaajia YK-johtoisiin operaatioihin. Halosen mukaan Suomella on pitkä historia nimenomaan YK:n piirissä ja päätös lähettää rauhanturvaajia tauon jälkeen Libanoniin on askel oikeaan suuntaan.

Suomi osallistuu Unifil-operaatioon enintään 200 sotilaan suuruisella ryhmällä yhdessä irlantilaisten kanssa. Suomalaiset ovat lähdössä Libanoniin tämän vuoden toukokuussa.

Suomi on kampanjoinut myös innokkaasti pääsystä YK:n turvaneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi kaudelle 2013 - 2014.

– Suomen pyrkimys tulla valituksi YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi on luonnollinen seuraus halusta olla vaikuttaja eikä sivustaseuraaja, Halonen toteaa.

Presidenttikautensa viimeisessä uudenvuodenpuheessa Halonen nosti esiin myös Venäjän. Halosen mukaan hänen kaudellaan suhteet naapurimaahan ovat monipuolistuneet ja syventyneet. Halonen ei viitannut puheessaan millään tavalla Venäjän ajankohtaiseen tilanteeseen, kuten vaalivilppiin ja sen herättämiin opposition mielenosoituksiin tai tuleviin presidentinvaaleihin.

– Olen omalta osaltani pyrkinyt rakentamaan vankan poliittisen pohjan kanssakäymiselle kaikkien naapureiden kanssa ja toivon sen auttavan myös seuraajaani.

Halonen sivusi vain ohimennen Eurooppaa horjuttavaa talouskriisiä. Halosen mukaan Suomi on saanut nauttia monista EU-jäsenyyden tuomista eduista, kuten asuntolainojen halvoista koroista. Halonen muistutti, ettei yksikään Euroopan maa pysty selviytymään taloudesta yksinään.

– Ei siis pidä haikailla menneeseen, vaan parasta on pyrkiä ratkaisemaan eurooppalaisessa yhteistyössä olevat ongelmat.

Halosen yllätyksetön puhe

Halosen viimeinen uudenvuodenpuhe ei sisältänyt uusia avauksia, suuria uutisia tai arviota 12-vuodesta tasavallan ykköspaikalla. Presidentti puhui pisimpään lempiaiheistaan globalisaatiosta, kestävästä kehityksestä, solidaarisuuden murenemisesta ja taloudellisesta eriarvoisuudesta. Tärkeitä aiheita, jotka kuitenkin kaipaisivat enemmän ajankohtaisuutta ja konkretiaa, jotta puhe olisi koskettava, mieleenpainuva ja ajatuksia herättävä - arvojohtajan puhe.

Lopuksi Tasavallan presidentti kiitti kansalaisia tuesta ja lukuisista yhteydenotoista. Näin Halonen tiivisti kuluneet 12-vuotta.

– Tarvitsemme suvaitsevaisuutta toistemme ymmärtämiseksi ja yhteistyötä vaikeuksien voittamiseksi. Paljon hyviä asioita on tapahtunutkin - esimerkiksi sukupuolten tasa-arvossa ja vähemmistöjen oikeuksissa on edistytty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.