Mainos

Halonen: WEU-aloite ei vakuuta

Suurten EU-maiden ehdotus EU:n ja Länsi-Euroopan unionin WEU:n yhdistämisestä on lähinnä profiilinkorotusta, arvioi ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) tänään.

Saksan ja Ranskan tekemä esitys on saamassa tukea muutamilta muilta EU-mailta, mutta unionin liittoutumattomat jäsenmaat eivät sitä hyväksy.

Ulkoministeri Halonen sanoi tänään, ettei hän usko edes aloitteentekijöiden itse uskovan sen läpimenoon EU:n hallitustenvälisessä konferenssissa.
-Tuntuu siltä, että aloite on enemmänkin tehty mielenilmaisuksi kuin läpimeneväksi asiaksi, ulkoministeri sanoi.

Kannat kärjistyvät

EU-maiden ulkoministerit pitävät ensi viikon tiistaina juhlakokouksen Roomassa, missä Halonen toivoo maiden lähentyvän toisiaan. Viime aikoina jäsenmaiden kannat ovat lähinnä liukuneet kauemmaksi toisistaan, Halonen totesi.

-Uskon, että Roomassa pyritään saamaan myönteistä tunnelmaa aikaan. Nyt on sen verran vähän aikaa enää jäljellä, että pitää ponnistella jos tarkoitus on saada tulosta Amsterdamiin mennessä.

Uusittu EU:n perussopimus on tarkoitus saada valmiiksi Amsterdamin huippukokoukseen mennessä, joka pidetään 16.-17. kesäkuuta. Hollannin pitäisi piakkoin tuoda neuvottelupöytään täydellinen luonnos uudeksi perussopimukseksi.

-Odotan kovasti, että Hollanti puheenjohtajamaana nyt löytää nyt sen yhteisen sävelen millä mennään eteenpäin, Halonen sanoi.
Hollannin tähänastisia toimia HVK-neuvottelujen puheenjohtajana on arvosteltu siitä, ettei maa ole osannut tehdä selkeää eroa omien toiveidensa ja puheenjohtajamaan erotuomarin roolin välille.

Halonen varoitti puolestaan liian suuresta optimismista; edellisen puheenjohtajamaan Irlannin luonnoksessa mukana olleet Suomelle mieluiset muotoilut eivät välttämättä pääse mukaan uuteen luonnokseen tai lopulliseen versioon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.