Halonen: WEU-aloite ei vakuuta

Suurten EU-maiden ehdotus EU:n ja Länsi-Euroopan unionin WEU:n yhdistämisestä on lähinnä profiilinkorotusta, arvioi ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) tänään.

Saksan ja Ranskan tekemä esitys on saamassa tukea muutamilta muilta EU-mailta, mutta unionin liittoutumattomat jäsenmaat eivät sitä hyväksy.

Ulkoministeri Halonen sanoi tänään, ettei hän usko edes aloitteentekijöiden itse uskovan sen läpimenoon EU:n hallitustenvälisessä konferenssissa.
-Tuntuu siltä, että aloite on enemmänkin tehty mielenilmaisuksi kuin läpimeneväksi asiaksi, ulkoministeri sanoi.

Kannat kärjistyvät

EU-maiden ulkoministerit pitävät ensi viikon tiistaina juhlakokouksen Roomassa, missä Halonen toivoo maiden lähentyvän toisiaan. Viime aikoina jäsenmaiden kannat ovat lähinnä liukuneet kauemmaksi toisistaan, Halonen totesi.

-Uskon, että Roomassa pyritään saamaan myönteistä tunnelmaa aikaan. Nyt on sen verran vähän aikaa enää jäljellä, että pitää ponnistella jos tarkoitus on saada tulosta Amsterdamiin mennessä.

Uusittu EU:n perussopimus on tarkoitus saada valmiiksi Amsterdamin huippukokoukseen mennessä, joka pidetään 16.-17. kesäkuuta. Hollannin pitäisi piakkoin tuoda neuvottelupöytään täydellinen luonnos uudeksi perussopimukseksi.

-Odotan kovasti, että Hollanti puheenjohtajamaana nyt löytää nyt sen yhteisen sävelen millä mennään eteenpäin, Halonen sanoi.
Hollannin tähänastisia toimia HVK-neuvottelujen puheenjohtajana on arvosteltu siitä, ettei maa ole osannut tehdä selkeää eroa omien toiveidensa ja puheenjohtajamaan erotuomarin roolin välille.

Halonen varoitti puolestaan liian suuresta optimismista; edellisen puheenjohtajamaan Irlannin luonnoksessa mukana olleet Suomelle mieluiset muotoilut eivät välttämättä pääse mukaan uuteen luonnokseen tai lopulliseen versioon.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat