Mainos

Halonen vierailee Islannissa

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja hänen puolisonsa valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi lähtevät huomenna kolmipäiväiselle valtiovierailulle Islantiin.

Presidentti Halonen käy huomenna alkavalla vierailullaan Islannissa poliittisia keskusteluja muun muassa vierailun isäntänä toimivan presidentin Olafur Ragnar Grimssonin ja pääministeri David Oddssonin kanssa.

Neuvottelujen aiheina ovat ainakin Euroopan kehitys sekä EU:n ja sotilasliitto Naton väliset suhteet. Ajankohtainen aihe on etenkin kriisinhallintakykyyn liittyvä yhteistyö. Natoon kuuluva Islanti ei ole EU:n jäsen eikä ole ollut aktiivisesti unioniin pyrkimässäkään.

EU:n talouskehitys kiinnostaa Islantia muun muassa sen Eta-jäsenyyden vuoksi. Myös passitonta liikkumista koskevan Schengen-sopimuksen toteutuminen on Suomen ja Islannin yhteisissä intresseissä. Muita keskeisiä kysymyksiä ovat luonnollisesti Suomen ajama EU:n hanke pohjoisesta ulottuvuudesta ja esimerkiksi ympäristönsuojeluun liittyvä yhteistyö Koillis-Atlantin alueella.

Vierailu on tulosta presidenttien viimekeväisestä tapaamisesta Kööpenhaminassa Tanskan kuningattaren Margareetan 60-vuotisjuhlissa. Suomen ja Islannin suhteet ovat olleet varsin kiinteät, mutta virallisia valtiovierailuja on ollut harvemmin.

Presidentti Martti Ahtisaari on vieraillut maassa kolme kertaa. Virallinen valtiovierailu tehtiin vuonna 1995. Vuonna 1991 presidentti Mauno Koivisto teki maahan yksityisen vierailun. Pääministeri Paavo Lipponen teki virallisen vierailun Islantiin 1998. Islanti on tasavallan presidentti Tarja Halosen neljäs valtiovierailupaikka. Aikaisemmin hän on käynyt Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä.

Ohjelma on tiivis


Huomenna presidentti Halosen ohjelmaan kuuluu kahdenväliset keskustelut presidenttien kesken. Iltapäivällä vieraat tutustuvat Islannin parlamenttiin. Illalla Islannin presidentti tarjoaa vieraille juhlaillallisen.

Seurueeseen kuuluva, pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Jan-Erik Enestam tapaa iltapäivällä Islantilaisen kollegansa, ympäristöasioista vastaavan Siv Fridleifsdottirin.

Presidentti Halosen ohjelmaan kuuluu muun muassa arktista yhteistyötä käsittelevä luento Akureyrin yliopistossa. Virallisemman ohjelman ohessa tasavallan presidentti tutustuu Islannin luontoon.

Vierailukohteina ovat Ystävyyden metsä Vinarskogurissa, Almannagja-sola Tingvellirissä ja Nesjavellirin kuuma lähde. Reykjavikin taidemuseossa perehdytään Euroopan kulttuuripääkaupunkien yhteistyöhön.

Tiiviiseen ohjelmaan on mahdutettu myös torstainen kansalaisjuhla urheiluhallissa sekä tutustuminen kalanjalostuslaitokseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.