Mainos

Halonen: Venäjän vaalitulos vakauttaa

Presidentti Tarja Halonen toivoo, että poliittisen tilanteen selkeytyminen Venäjällä edistää rauhanomaisen ratkaisun löytämistä Tshetsheniassa.

Tarja Halonen

Halonen kommentoi tänään lyhyesti Venäjän presidentinvaalin tulosta. Halonen onnitteli Vladimir Putinia valinnan johdosta. Hän muistutti, että Putin on vakuuttanut jatkavansa yhteiskunnallista uudistustyötä Venäjällä ja pyrkivänsä kansainväliseen yhteistyöhön EU:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa.

-Venäjän federaatiossa on lyhyen ajan sisällä käyty kahdet vaalit, jotka omalta osaltaan ovat osoitus demokratian toimivuudesta. Niiden tulokset lisäävät poliittista vakautta Venäjällä ja antavat mahdollisuuden yhteiskunnallisten uudistusten jatkamiseen, tiivisti Halonen lausunnossaan.

Pääministeri Paavo Lipponen kommentoi, että vaalin tuloksen varmistuttua Euroopan unionissa seurataan suurella mielenkiinnolla uuden hallituksen muodostamista ja Putinin suunnan valintaa.

-Vakaus on tärkeätä, koska se antaa edellytykset pitkäjänteiselle yhteistyölle. EU haluaa päästä mahdollisimman pian päiväjärjestykseen monien tärkeiden asioiden, kuten Tshetshenian tilanteen selvittelyn, kauppapoliittisen yhteistyön ja pohjoisen ulottuvuuden kehittämisen merkeissä, hän huomautti.

Lipposen mukaan EU:ssa ymmärretään, että Venäjä haluaa Putinin johdolla kohottaa venäläisten itsetuntoa ja luoda tulevaisuudenuskoa omien kansallisten perinteiden pohjalta. Hän toivoo, että omaa profiilia luodessaan Venäjä toivottavasti tekee sen demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja markkinatalouden universaalisia arvoja kunnioittaen.

-Euroopan unioni tarkastelee Venäjää tasaveroisena kumppanina. Unioni laajenee ja sen yhteistyö tiivistyy. Venäjän federaatio kehittyy kahden maanosan monikansallisena suurvaltana. Näiden kahden tulevaisuus on yhteistyössä, ei yhteensulautumisessa. Me toivotamme kaikkea menestystä Venäjän uudelle presidentille ja hallitukselle, sillä maailma tarvitsee rauhan ja hyvinvoinnin rakentamisessa Venäjän vahvaa panosta, hän korosti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.