Halonen vastalauseesta: Ei aihetta erityistoimiin

Suomi ei aio reagoida millään erityisellä tavalla Venäjän närkästykseen siitä, että Suomen ulkoministeriön virkamiehet tapasivat Tshetshenian edustajia Helsingin huippukokouksen aikana. Venäjän ulkoministeriö on esittänyt Suomen Moskovan-suurlähettiläälle Markus Lyralle vastalauseen sen johdosta, että Tshetshenian edustaja Usman Ferzauli (kuvassa) otettiin virallisesti vastaan Helsingissä lauantaina.

Ulman Ferzauli

Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan asia selvitetään keskusteluissa venäläisten kanssa. Näkemyksiä vaihdettaneen ainakin ulkoministeri Igor Ivanovin kanssa tavanomaisen ja jatkuvan yhteydenpidon puitteissa. Halonen perusteli virkamiestason tapaamista mm. Usman Ferzaulin kanssa tiedonhankinnalla Tshetshenian humanitaarisesta tilanteesta.

Venäjää hermostuttanut tapaaminen ei tapahtunut huippukokouksen puitteissa, vaan niin sanotusti kaupungilla. Venäjän reagointia Halonen kommentoi maanantaina toteamalla, että Tshetshenian-kysymys on Venäjälle omalla tavallaan arka asia. EU-huippukokous antoi tiukan Venäjän toimia koskevan kannanoton. Duuman vaalien läheisyys vaikuttaa sekin asiaan. Venäjälle on jo annettu virkamiestason vastaus. Siinä korostettiin nimenomaan tiedonhankinnan merkitystä.

Suomi ilmaisee EU-maiden tahdon



Halosen näkemyksen mukaan kyse on sekä Venäjän ja Suomen että Venäjän ja Euroopan unionin välisestä asiasta. Suomi joutuu puheenjohtajamaana toimimaan 15 jäsenmaan tahdon mukaisesti. Suomella on tässä asiassa etua naapurisuhteista. Ulkoministeri muistutti äskettäisestä vierailustaan Ingushiaan lokakuun lopussa. Venäjän puolelta se järjestyi pikavauhtia.

Kyllä siinä varmasti vaikutti se, että meillä on pitkässä juoksussa ollut hyvät suhteet. Uskon, että niin on jatkossakin. Halonen ei halunnut arvioida, olisiko Tshetshenian edustaja otettu vastaan, jos Helsingissä ei olisi ollut huippukokousta. Hän muistutti, että esimerkiksi kansalaisjärjestöjä on kuunneltu jatkuvasti. Tapaamisten tasot ja paikat on vain valittu siten, ettei "synny väärinkäsityksiä".

Venäläisten kannanotossa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että tiedotusvälineet ovat tavanneet tshetshenialaisia. Halonen huomautti, että Suomessa valtio ei voi sille yhtään mitään. Takavuosina Neuvostoliiton Suomeen liittyviin ulkopoliittisiin reaktioihin suhtauduttiin hyvin vakavasti. Halosen mukaan naapureiden asiat otetaan nytkin vakavasti, kuten EU-puheenjohtajamaan tulee tehdä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat