Mainos

Halonen varovaisen toiveikas Venäjän suhteen

Ulkoministeri Tarja Halonen suhtautuu varovaisen toiveikkaasti Venäjän hallituskriisin ratkaisumahdollisuuksiin. Nyt hänen mielestään voidaan kysyä, onko kyse "hinnankorotustilanteesta" vai siitä, ovatko kommunistit siinä määrin aiempaa paremmassa asemassa, että he voivat mennä uusiin vaaleihin.

Halonen kuitenkin myös muistutti, että jos Venäjä joutuisi ennenaikaisiin vaaleihin, niin se on mahdollisuus, joka venäläisille on perustuslaissa taattu. Ikävä puoli ennenaikaisissa vaaleissa on Halosen mielestä kuitenkin politiikan ja talouden läheinen yhteys. Pörssiä ei voi panna kiinni, eikä peliä ei voi panna poikki talouden puolella siksi aikaa. Venäläiset joutuvat sitten itse maksamaan laskun. Suomen kansantaloudelle Venäjän kriisistä ei Halosen mielestä ole siinä määrin haittaa, että olisi aihetta huoleen. Kuitenkin etenkin elintarvikealalle, graafiselle alalle ja matkailulle Venäjän tilanteella on vaikutusta.

Hän kommentoi myös Yhdysvaltojen presidentin Bill Clintonin ja presidentti Boris Jeltsinin huipputapaamista. Hänen mielestään Clintonilla on hyvä mahdollisuus vahvistaa niitä voimia, jotka ovat sitä mieltä, ettei Venäjää ole syytä jättää yksin, jos Venäjä haluaa edetä kansainvälisessä yhteisössä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.

Yhdysvaltojen kannalta tilanne on Halosen mielestä joka tapauksessa hankala. Se olisi ollut hankala myös siinä tapauksessa, että huippukokous olisi peruuntunut. Aina eivät vieraan ja isännän asiat ole kunnossa. Halonen kommentoi Venäjän tilannetta tänään toimittajatapaamisessa Helsingissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.