Mainos

Halonen varoittaa rakentamasta riitoja historian tulkinnoista

Historian tulkinnoista ei kannata rakentaa valtioiden välisiä riitoja, presidentti Tarja Halonen toteaa. Halonen painottaa, että politiikan suuntana pitää olla tulevaisuus, ei menneisyys.

Presidentti Tarja Halonen katsoo, ettei historian tulkinnoista kannata rakentaa valtioiden välisiä riitoja. Historiankirjoitus kertoo hänen mukaansa kohteensa lisäksi myös kirjoittajastaan ja hänen ajastaan, joten yhteisiä tulkintoja historiasta on usein vaikea saada aikaiseksi.

- Siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi kansainväliset historiantutkimusprojektit ovat tervetulleita. Mutta politiikan suuntana pitää kuitenkin olla tulevaisuus, ei menneisyys, Halonen sanoi tänään Turun Turvallisuustieteellisen yhdistyksen tilaisuudessa.

Halonen kommentoi näin taannoisesta Suomen jatkosotaa koskevasta puheestaan noussutta kohua, vaikka ei suoraan sitä maininnutkaan. Presidentti Halonen sanoi kuukausi sitten Ranskan-vierailullaan toisen maailmansodan merkinneen Suomelle erillissotaa Neuvostoliittoa vastaan. Venäjän ulkoministeriö muistutti pian tämän jälkeen internetsivuillaan, että Suomi kuului Hitlerin Saksan liittolaisiin. Halonen tai Suomen ulkoministeriö eivät tuolloin halunneet vastata Venäjän kommentteihin.

Halonen muistutti presidentti Jacques Chiracin sanoneen vierailun aikana, että nykyinen integraatio olisi jäänyt luomatta, jos Ranska ja Saksa olisivat viime sodan jälkeen jatkaneet menneisyyteen katsovaa politiikkaa yhteisen tulevaisuuden rakentamisen sijasta.

Poikkeavat kannat esille

Halonen ounasteli, että Suomen uuden turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon arviointia jatketaan edessä olevien presidentinvaalien aikana.

- Ehdokkaiden on tietysti reilua kertoa, mitä mielessä on etenkin, jos se poikkeaa yhdessä tehdyistä päätöksistä.

Halosen mielestä on johdonmukaista tukea demokraattisesti tehtyjä päätöksiä. Joulun alla hyväksytty selonteko on hänen mukaansa tehty vakavasti otettavaksi toiminnan ohjeeksi sekä nykyisille että tuleville päättäjille.

- Suomen peruslinjaukset on hyväksytty varsin laajalla poliittisella yksimielisyydellä. Keskustelua käytiin kyllä sanamuodoista ja painotuksista, mutta en itse pidä eroja sellaisenaan kovin suurina.

Yhtenäistä Venäjä-politiikkaa

Halonen patisti EU:ta toimimaan nykyistä yhtenäisemmin unionin ja Venäjän suhteissa.

- Unionin on annettava yhdessä ja erikseen Venäjälle samat selvät ja yksiselitteiset vastaukset. Tämä parantaisi unionin toiminnan tuloksellisuutta ja helpottaisi myös Venäjän kanssakäymistä unionin kanssa, Halonen totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.