Halonen: Vähemmistöjen oikeudet kuuluvat kaikille

Tasavallan presidentti Tarja Halonen pitää tärkeänä, että jokainen yksittäinen ihminen pyrkii toimimaan siten, ettei vähemmistöjen ihmisoikeuksia loukata. Vainojen uhrien muistopäivänä pitämässään puheessa presidentti korosti, että syrjintää tulee vastustaa kaikissa olosuhteissa.

- Tehtävänämme toimia kaikissa arjen ja päätöksenteon tilanteissa siten, että yksittäinen kannanottomme tai edustamamme ryhmän kannanotto vahvistaa yhteisyyttä ja torjuu antisemitismiä, rotuennakkoluuloja, etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää ja vihaa, Halonen sanoi.

Presidentti viittasi YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistukseen, jonka mukaan kaikki ihmisolennot syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Hän muistutti, että myös demokratia perustuu ihmisten tasavertaisuuteen. Demokratiassa enemmistön velvollisuus on huolehtia siitä, että vähemmistön oikeuksia kunnioitetaan.

Vuosipäivän ajoittaminen 27:nteen tammikuuta on presidentin mukaan paitsi muistutus menneisyytemme synkistä vaiheista, myös toivon päivä, sillä se on Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen päivä. Suomen kansakunnan itsetunnon kannalta on hänen mukaansa välttämätöntä, ettei sen yhteiseen mieleen jää selvittämättömiä asioita, kuten jatkosodan aikaisia luovutuksia Suomesta Saksaan ja vuoden 1918 tapahtumat.

Halonen muistutti, että historiaakin tärkeämpää on nykyhetki ja tulevaisuus. Koska kansanmurhia tapahtuu meidänkin aikanamme, YK:n pääsihteeri Kofi Annanin eilen Tukholmassa tekemä ehdotus kansanmurhien ehkäisemiseen keskittyvän komitean perustamisesta on vakavan huomion arvoinen.

Presidentti halusi puheessaan painottaa erityisesti rauhankasvatusta, sillä se lähtee toisen kunnioittamisesta ja oman ihmisyytensä arvostamisesta, ristiriitojen analysoinnista ja ratkaisujen löytymisestä rauhanomaisin keinoin.

Antisemitismia ja maahanmuuttajavastaisuutta lietsovien ääriliikkeiden toimia ei Halosen mukaan tule sietää. Nyt, kun Suomen väestön etninen monimuotoisuus kasvaa aikaisempaa nopeammin, on syytä muistaa, että Suomen kehittyminen olisi ollut paljon hitaampaa ilman maahanmuuttajia.

Julkisen vallan velvollisuutena on presidentin mielestä aktiivisesti osallistua YK:n, Euroopan neuvoston, Euroopan unionin ja pohjoismaisen yhteistyön puitteissa tehtävään työhön rasismin, muukalaisvihan ja antisemitismin ehkäisemiseksi sekä eri väestöryhmien välisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat