Mainos

Halonen: Vaalijärjestelmään uudistuksia

Valtiopäivien avajaisissa puhunut presidentti Halonen sanoi olevansa huolissaan äänestysinnon laskusta.

Presidentti Tarja Halonen kiinnitti valtiopäivien avauspuheessaan huomiota Suomen vaalijärjestelmän epäoikeudenmukaisuuteen.

Halonen sanoi, että vaalien suhteellisuus toteutuu maan eri osissa epätasaisesti. Presidentti näki tarvetta vaalien uudistamiseen.

- Nykyisen vaalijärjestelmän puutteet ovat olleet pitkään tiedossa. Eduskunta on 1990-luvun lopulla edellyttänyt kahdesti, että eduskuntavaalien suhteellisuuden toteutumiseen liittyvät ongelmat selvitetään. Työryhmät ovatkin valmistelleet ehdotuksia vaalijärjestelmän uudistamiseksi. Puolueilla ei ole kuitenkaan ollut tähän asti yhteneväistä näkemystä asiasta. Asiaa kannattanee pohtia jälleen kerran, Halonen sanoi eduskunnan istuntosalissa.

Vaaliuudistusta vaativat heti vaalien jälkeen etenkin vihreät. Puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg tippui eduskunnasta, vaikka hän sai toiseksi eniten ääniä Pohjois-Karjalan vaalipiirissä.

Laimea äänestysinto huolestuttaa

Presidentti on huolissaan myös alhaisesta äänestysaktiivisuudesta. Halonen muistutti, että aleneva suuntaus on jatkunut vaaleissa jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kunnallisvaaleissa kehitys on ollut jopa eduskuntavaaleja voimakkaampaa. Halosen mielestä kodeissa ja kouluissa voidaan antaa lapsille ja nuorille valmiuksia toimia aktiivisina yhteiskunnan jäseninä

Maaliskuun eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti hieman vajaat 68 prosenttia äänioikeutetuista. Luku on alhaisin sitten vuoden 1945 eduskuntavaalien.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.03.2007)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.