Mainos

Halonen: Vaalien suurin voittaja demokratia

Presidentti Tarja Halonen toivoo, että maahan saadaan kohtalaisen nopeasti toimintakykyinen enemmistöhallitus. Presidentti käsitteli eduskuntavaalien tulosta valtiopäivien avajaispuheessaan eduskunnassa iltapäivällä.

Eduskuntavaalit merkitsivät poliittisen kartan suurta muutosta. Kolmen suuren puolueen sijasta voidaan puhua neljästä suuresta tai oikeastaan keskisuuresta eduskuntaryhmästä, Halonen sanoi.

Presidentin mukaan annetut vaalilupaukset velvoittavat, jotta usko vaalien merkitykseen ja demokratiaan säilyy. Vaalien jälkeen on kuitenkin yhtä tärkeää katsoa, mitkä tavoitteet yhdistävät puolueita.

– Suomessa on totuttu siihen, että vaalien jälkeen on pystyttävä yhteistyöhön, ei vain oman puolueryhmän sisällä vaan myös ryhmien välillä, presidentti muistutti.

Halonen pitää vaalien suurimpana voittajana demokratiaa.

– Äänestysaktiivisuuden nousu jälleen yli 70 prosentin kertoo siitä, että demokratiamme toimii.

Halonen iloitsi puheessaan myös siitä, että uuteen eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia ja aiempaa enemmän alle 30-vuotiaita edustajia.

Halonen ei ottanut puheessaan suoraan kantaa hallitustunnusteluja hiertävään Portugalin tukipakettiin, jota SDP ja perussuomalaiset vastustivat kiivaasti eduskuntavaalikamppailussa. Presidentti kuitenkin muistutti, että Suomi on monella tavoin riippuvainen ympäröivästä maailmasta.

– Taloutemme hengittää pitkälti viennin tahdissa. Maailmantalouden vaihtelut heijastuvat kansalaisten elämään. Kansallinen talous ei voi menestyä eristyksissä muusta maailmasta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.