Halonen: Turvapolitiikalle tarvitaan vastakin kansan tuki

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi uudenvuodenpuheessaan että maan turvallisuuspolitiikalla pitää jatkossakin olla kansalaisten tuki. Presidentin mielestä suomalaiset voivat olla asemaansa tyytyväisiä ja katsoa tulevaisuuteen rauhallisin ja luottavaisin mielin.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen korostaa, että maan turvallisuuspolitiikalla pitää jatkossakin olla kansalaisten tuki. Halonen sanoi uudenvuodenpuheessaan, että demokratiassa kansan tuki on uskottavan turvallisuuspolitiikan perusedellytys.

-Nykyisellä politiikalla se on, ja näin on oltava myös tulevaisuudessa.

Lähivuosien merkittävä turvallisuuspoliittinen linjanveto saattaa olla suhtautuminen Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Liittoutuminen on saanut yhä enemmän arvovaltaisia tukijoita, mutta mielipidemittausten perusteella kansalaisten enemmistö vierastaa edelleen Suomen Nato-jäsenyyttä.

Presidentti ei maininnut Natoa suoraan puheessaan. Hän viittasi vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmisteluun ja sanoi, että se antaa "sopivat puitteet tarkastella tilannetta jatkuvasti muuttuvassa kansainvälisessä tilanteessa".

Halosen mielestä me suomalaiset voimme olla asemaamme tyytyväisiä ja katsoa tulevaisuuteen rauhallisin ja luottavaisin mielin. Suomen kansainvälinen asema on ehkä vahvempi kuin koskaan ennen itsenäisyyden aikana.

-Vahva asemamme on tulosta johdonmukaisesti harjoitetusta turvallisuuspolitiikasta, taitavasta ulkopolitiikan hoidosta sekä uskottavaan puolustukseen nojaavasta sotilaallisesta liittoutumattomuudesta.

Myyrmäen pommiräjäytyksen muisteleminen sai presidentin toivomaan yhteisvastuun vahvistamista arjen turvallisuudesta. Tämä merkitsee muun muassa koulurauhan takaamista kaikille sekä vastuullisen ja väkivallattoman käyttäytymisen ulottamista myös vapaa-aikaan.

Aikuisiin presidentti vetosi erityisesti liikennesääntöjen kunnioittamiseksi. Hallitusta ja eduskuntaa presidentti kiitti pitkäjänteisestä työstä työttömyyden vähentämiseksi. Tuloksista huolimatta työttömyys on Halosen mielestä edelleen suurin yhteiskunnallinen ongelmamme. Hän sanoi, että työttömyyden alentaminen on edelleen tehokkain tapa voimistaa kansantaloutta sekä torjua eriarvoisuutta ja köyhyyttä. Ratkaisun avainten presidentti uskoo löytyvän suomalaisten koulutuksen ja osaamisen parantamisesta.

EU:n laajentuminen on historiallinen muutos

Euroopan unionin päätöstä ottaa kymmenen uutta jäsenmaata Halonen luonnehti historialliseksi. Se poistaa kylmän sodan jakolinjan sekä edistää vaurautta, turvallisuutta ja hyvinvointia kaikkialla Euroopassa.

-Laajentumiseen sisältyvät vaikeat päätökset ja yksityiskohdat tulee nähdä oikeassa suhteessa muutoksen historiallisuuteen.

YK:n "päättäväinen" toiminta kriisinhallinnassa viime vuoden aikana sai kiitosta Haloselta. Irakista puhuessaan presidentti sanoi, että maan on noudatettava ehdoitta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja "mahdollisten sotilaallisten toimien aloittamisesta tämän varmentamiseksi on päätettävä niin ikään YK:n turvaneuvostossa".

Puheensa lopuksi presidentti vetosi kansalaisiin, että nämä käyttäisivät kansalaisen perusoikeuttaan ja äänestäisivät tulevissa eduskuntavaaleissa. Hän myös kiitti omasta ja puolisonsa puolesta niistä lukuisista yhteydenotoista, joita he ovat saaneet kansalaisilta kuluneen vuoden aikana.

(MTV3-STT)

Katso myös Matti Simulan juttu aiheesta
Presidentti Halonen on huolissaan suomalaisten heikentyneestä liikennekurista. Halonen kiinnitti puheessaan huomiota turvallisuuspolitiikan lisäksi myös arjen turvallisuuteen.
(Seitsemän uutiset 01.01.2003)

Presidentti Halosen mielestä Suomen mahdollinen liittyminen Natoon vaatii ehdottomasti kansalaisten tuen.
(Kymmenen uutiset 01.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat