Mainos

Halonen: Turkki selvisi katastrofista hyvin

EU:n puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Tarja Halonen toteaa, että Turkki selvisi tuhoisan maanjäristyksen aiheuttamasta katastrofista niin hyvin kuin vallinneissa olosuhteisissa oli mahdollista. Halonen ja EU:n ulkoasioista vastaava komissaari Hans van den Broek palasivat illalla päivän kestäneeltä vierailulta Turkin järistysalueelle.

Halonen, Tarja

Halonen kertoi, että matka oli tarkoituksenmukainen ja onnistunut. -Vierailu oli myös uskon palautusta Turkin päähän, että kansainvälinen yhteisö on mukana, hän sanoi torstaina Helsingissä. Halonen ja van den Broek vierailivat Istanbulissa katastrofin uhrien auttamiseksi perustetussa kriisikeskuksessa ja tutustuivat sortuneisiin kerrostalokortteleihin. He keskustelivat myös pääministeri Bülent Ecevitin ja ulkoministeri Ismail Cemin kanssa.

Halosen mukaan Turkin johto oli hyvin avoin keskusteluissaan ja kertoi, että pelastustyöt eivät sujuneet niin hyvin kuin kaikki olisivat toivoneet. -Minulle jäi sellainen kuva, että Euroopan unioni oli erittäin tervetullut vieras Turkissa, Halonen sanoi. Van den Broek yhtyi Halosen näkemykseen ja kertoi, että Turkin hallitus oli tyytyväinen EU:n avustuspakettiin.

EU on myöntänyt Turkille kahdesti 2 miljoonan euron eli lähes 12 miljoonan markan apupaketin. Toinen avustuspaketti on toimitettu jo Turkkiin ja toisen komission vahvisti torstaina. Halosen mukaan ensimmäinen osa humanitaarisesta kriisiavusta on annettu ja nyt siirrytään seuraavaan vaiheeseen, jonka pääasiallisena tavoitteena on varautua talveen. Sen jälkeen vuorossa on jälleenrakennusjakso.

Turkissa viime viikon tiistaina sattuneessa järistyksessä sai surmansa ainakin 13000 ihmistä. Kymmenettuhannet ovat edelleen kateissa ja heidän löytämisensä hengissä on epätodennäköistä.

EU hakee yhteistyötä Turkin kanssa

Halosen mukaan Turkin johdon kanssa käydyissä keskusteluissa tulivat esille myös kysymykset ihmisoikeuksista ja demokratiauudistuksista. Pääministeri Ecevit kertoi Turkin hallituksen jatkavan edelleen työtä demokratiauudistusten parissa. -Käsittääkseni pääministeri Ecevit tietää varsin hyvin sen, että läheisemmässä kontaktissa EU:n ja Turkin välillä tullaan tarvitsemaan juuri niitä uudistuksia, joita EU on esittänyt aikaisemminkin. Me olemme pitäneet erillään siinä mielessä tämän katastrofitilanteen, humanitaarista apua annetaan ihmisoikeustilanteesta riippumatta, Halonen sanoi.

Halonen kertoi, että EU hakee Suomen puheenjohtajakaudella aktiivisesti lähempää yhteistyötä Turkin kanssa kuten edellisetkin puheenjohtajat. -Minä toivon, että me onnistumme siinä paremmin, hän sanoi ja jatkoi EU:n ja Turkin suhteiden olevan lämpenemään päin. Turkin ja unionin suhteet ovat olleet kireät, koska EU ei hyväksynyt Turkkia mukaan laajentumisneuvotteluihin. Perusteluina ovat olleet Turkin ihmisoikeustilanne ja selvittämättömät kiistat Kreikan kanssa.

Halosen mukaan EU on pannut merkille, että Turkin ja Kreikan suhteet ovat viime aikoina parantuneet. Turkin kysymys on esillä ensi viikon ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa Saariselällä.
(STT-Reuters)
Näin ulkoministeri Tarja Halonen kommentoi vierailuaan Turkissa.(0:30)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.