Mainos

Halonen tapasi Clintonin

Presidentti Tarja Halonen on tavannut Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Valkoisessa talossa. Tapaamisen aikana käsiteltiin Suomen ja Yhdysvaltain sekä EU:n ja Yhdysvaltain välisiä suhteita ja Venäjän tilannetta.

Halonen ja Clinton tapasivat Washingtonissa

Eniten tapaamisen aikana keskusteltiin kuitenkin Lähi-idän tilanteesta. -Toin esille selkeästi sen, että Suomi on ollut ja on erittäin voimakkaasti rauhanprosessin takana, sanoi Halonen. -Pidän hyvänä, että Israel on ilmoittanut vetäytyvänsä Libanonista. -Suomalaiset ovat kuitenkin tärkeä osa Unifil-joukoista, ja olemme huolissamme siitä, miten rauha alueella voidaan säilyttää. Unifilin paikallaanolon täytyy perustua sellaisiin valtuutuksiin, että he eivät joudu aiheetta vaaraan, painotti Halonen.

Halosen mukaan Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat erittäin hyvät ja hän oli tyytyväinen siihen, että tapaaminen Clintonin kanssa järjestyi. Presidentti Clinton totesi tapaamisen päätteeksi Haloselle, että Suomi on menestynyt ilmiömäisesti.

Halosen mukana tapaamisessa olivat ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jaakko Laajava. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright osallistui tapaamiseen.

Tapaamisen jälkeen viikinkilounaalle

Presidentti Halonen osallistui korkean tason "viikinkilounaalle"

Presidentti Clintonin tapaamisen jälkeen presidentti Halonen osallistui Valkoisessa talossa järjestetylle lounaalle. Lounaalla olivat mukana torstaisiin viikinkinäyttelyn avajaisiin Washingtoniin saapuneet Pohjoismaiden presidentit ja kuninkaalliset seurueineen, kaikkiaan noin 90 henkeä. Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Hillary Clinton kiitti puheessaan kaikkia viikinkinäyttelyyn osallistuneita. -Näyttely auttaa meitä ymmärtämään yhteistä menneisyyttämme, hän sanoi.

Clinton: Amerikkalaiset oppivat uutta itsestään

Presidentti Clintonin mukaan amerikkalaiset oppivat jotakin uutta itsestään näyttelyn avulla. Hän sanoi kunnioittavansa viikinkien rohkeutta ja uskallusta lähteä vaaralliselle matkalle Atlantin yli. -Viikinkien perintö on ollut aina kanssamme, sanoi Clinton. -Emme turhaan nimittäneet ensimmäisiä avaruusaluksiamme Viking 1:ksi ja Viking 2:ksi, hän sanoi.

Clinton puhui myös "viikinkiamerikkalaisista" ja muistutti siitä, että pohjoismaalaiset ovat osa Amerikan asuttajista ja että Pohjoismaista peräisin olevia paikannimiä on ympäri Yhdysvaltoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.