Mainos

Halonen tapasi Arafatin ja Netanjahun

Israelissa vieraileva ulkoministeri Tarja Halonen keskusteli tiistaina runsaan tunnin palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa. Arafat korosti Ramallahissa käydyssä keskustelussa Lähi-idän tilanteen vaarallisuutta ja sanoi rauhanprosessin olevan hyvin vaikeassa tilanteessa.

Väsyneen näköinen Arafat jätti väliin sovitun tapaamisen Halosen mukana olevien suomalaistoimittajien kanssa.
Halonen selosti Arafatille EU:n epävirallisen ulkoministerikokouksen sisältöä ja selvitti EU:n roolia Lähi-idän rauhanprosessissa. Kahdenvälisistä asioista Halonen otti esille Suomen myöntämän 100 miljoonan markan määrärahan, joka on tarkoitus käyttää rauhanprosessin tukemiseen palestiinalaisalueilla. Tiistaina allekirjoitettiin kaksi tähän liittyvää hanketta, joista toinen on vesiprojekti ja toinen tähtää maanomistusolojen kohentamiseen.

Sopimusten yhteisarvo on 28 miljoonaa markkaa, joka on osa 100 miljoonan kokonaismäärärahaa. Sopimusten allekirjoitustilaisuudessa palestiinalaisten itsehallintoalueiden asuntoministeri Abdel Rahman Hamad kiitti suomalaisia presidentti Arafatin puolesta palestiinalaisalueille suuntautuvasta avustustoiminnasta.
Arafatin ja Halosen tapaamiseen osallistunut korkeakouluministeri Hanan Ashrawi totesi palestiinalaisten toivovan EU:n nykyistä aktiivisempaa roolia rauhanprosessissa. Hän toivoi, että EU:n toiminta menisi pitemmälle kuin nykyinen julkilausumapolitiikka. Ashrawin mukaan palestiinalaiset ovat hyvin tyytyväisiä EU:n edustajan Miguel Moratinosin toimintaan alueella.

Arafat pessimistinen, Netanyahu optimistinen

Halosen mukaan Arafat oli pessimistisempi rauhan suhteen kuin aikoihin. Arafat oli hyvin huolestunut rauhanprosessin jatkumisesta.
Israelin ulkoministerin David Levyn matkan peruuntuminen todettiin tapaamisessa jälleen uudeksi takaiskuksi rauhanprosessille. Levy matkustanee Washingtonin korkean tason neuvotteluihin aikaisintaan ensi viikolla.

Halonen tapasi illalla myös Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun, joka oli Arafatia huomattavasti optimistisempi rauhanprosessin suhteen. Netanyahu sanoi jälkeenpäin toimittajille, että rauhanprosessissa päästään eteenpäin, jos palestiinalaiset jatkavat terrorisminvastaista taistelua.
Netanyahun mukaan EU:lla on tärkeä rooli rauhanprosessissa, eritoten taloudellisissa kysymyksissä, mutta välittäjän roolia hän ei ole valmis EU:lle antamaan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.