Mainos

Halonen: Sodan voi voittaa yksin, rauhan rakentamiseen tarvitaan kumppaneita

Presidentti Tarja Halonen sanoo kansalaisjärjestön YK:n päivän tilaisuudessa Helsingissä, että Irakin tilanne osoittaa kouriintuntuvasti, että sotaa voi käydä yksin, mutta pysyvää rauhaa ja turvallisuutta rakentaessa tarvitaan kumppaneita. Presidentti muistutti myös, että YK:n päivän teemana tänä vuonna oli jälleenrakennus.

Irakin tilanne osoittaa kouriintuntuvasti, että sotaa voi käydä yksin ja sodan voi jopa voittaa yksin. Pysyvää rauhaa ja turvallisuutta rakennettaessa taas tarvitaan kumppaneita - kansainvälistä yhteistyötä. Näin sanoo presidentti Tarja Halonen puhuessaan kansalaisjärjestön YK:n päivän tilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

Presidentti muistuttaa myös, että YK:n päivän teemana tänä vuonna oli jälleenrakennus. -Jälleenrakennus on kotien, koulujen, sairaaloiden, teiden ja siltojen rakentamista. Mutta se on myös, ja ennen kaikkea, yhteiskunnallisen luottamuksen rakentamista, Halonen sanoo.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vedonnut maailman maihin ja pyytänyt niitä auttamaan Irakin jälleenrakentamisessa, Halonen huomauttaa. Hän näkee merkittäväksi edistysaskeleeksi YK:n turvallisuusneuvostossa viime viikolla hyväksytyn Irak-päätöslauselman. -Päätöslauselmassa viitoitetaan tietä sille, että valta Irakissa voi vihdoin siirtyä Irakin kansalle, Halonen sanoo.

Halonen korostaa Yhdistyneiden kansakuntien olevan edelleen välttämätön järjestö, vaikka se ei aina toimi niin tehokkaasti kuin toivotaan. Presidentti sanoo myös olevansa iloinen siitä, että Suomen hallitus on tänä vuonna sitoutunut aiempaa konkreettisemmin kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiseen asteittain 0,7 prosentin tasoon bruttokansantuotteesta.

Halonen puhui YK:n päivän päätilaisuudessa, joka järjestettiin Sanoma-talon aulassa Helsingin keskustassa. Juontajana tilaisuudessa oli rockmuusikko Maija Vilkkumaa ja muina puhujina mm. Suomen YK-liiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen sekä Pekka Haavisto, joka johtaa YK:n ympäristöohjelman Unepin Irak-työryhmää. Haavisto kertoi palanneensa aamulla Madridista, missä oli koolla kansainvälinen Irakin avustamista pohtiva konferenssi.

Madridissa oli Haaviston mukaan ollut enemmän "siipi maassa -tunnelma" kuin monissa muissa vastaavissa kokouksissa. Haavisto muistutti myös, että 60 prosenttia väestöstä on Irakissa edelleenkin riippuvaista kansainvälisestä avusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.