Mainos

Halonen: rauhanturvaajat eivät yksin riitä rauhan ylläpitämiseen kriisipesäkkeissä

Ulkoministeri Tarja Halosen (sd) mielestä rauhanturvajoukot eivät enää yksin riitä takaamaan rauhaa maailman konfliktialueilla. Halonen sanoin YK:n yleiskokouksessa, että perinteisen rauhanturvaamisen ja humanitaarisen avun rinnalle tarvitaan nykyään myös tuhoutuneiden yhteiskuntarakenteiden nopeaa korjaamista. Halonen korosti EU:n puolesta käyttämässään puheenvuorossa, että EU painottaakin sitä, että siviilihallinnon kehittäminen tulisi olla oleellinen osa kriisialueiden auttamisessa.

Halonen Tarja

Ulkoministeri Halonen korosti puheenvuorossaan, että kansainvälisen yhteisön ponnisteluista huolimatta eri puolilla maailmaa syntyy edelleen konflikteja; demokratiaa ja ihmisoikeuksia poljetaan. Kriisit ovat myös muuttaneet luonnettaan, yhä useammin ne tapahtuvat kansakuntien sisällä, eivät eri maiden välillä. Halonen muistutti, että demokratian vahvistaminen ja ihmisoikeuksien kunnioitus ehkäisevät konfliktien syntyä.

Kansainvälisen yhteisön onkin Halosen mukaan edesautettava taloudellista ja sosiaalista kehitystä eri puolilla maailmaa. Demokraattisesti toimivat yhteisöt ovat vakaita eivätkä ne sodi tosiaan vastaan. EU:n kannalta Lähi-idän rauhanprosessin eteneminen on erittäin tärkeää. Halonen kiitteleekin neuvottelujen edistymistä alueella ja kehottaa Syyriaa, Libanonia ja Israelia tehostamaan edelleen ponnisteluja rauhaneuvotteluissa.

EU:n kannalta tilanne Kosovossa on edelleen huolestuttava: tilanne ei ole vakaa ja vähemmistöjä vainotaan. Ponnisteluja alueen vakauttamiseksi on jatkettava. Halonen on myös valmis toivottamaan Jugoslavian mukaan Kaakkois-Balkanin vakaussopimuksen piiriin heti, kun maassa vallitsee demokratia; Milosevic on vastuussa siitä, että maa on eristetty eikä pääse nauttimaan vakaussopimuksen mukanaan tuomista eduista.
EU tuomitsee myös väkivallan Itä-Timorissa ja pitää Indonesian hallitusta vastuussa rauhan palauttamisesta alueelle. EU on myös kieltänyt sotatarvikkeiden viennin alueelle. Halonen painotti puheessaan myös sitä, että EU vahvistaa yhteistä ulko-ja turvallisuuspolitiikkaansa ja on valmis ottamaan entistä voimakkaamman roolin konfliktien ehkäisyssä ja kriisien hallinnassa.

Halonen puuttui myös YK:n rahoituskeskusteluun. Hän sanoi, että toimiakseen tehokkaasti YK:n pitää olla vakaalla taloudellisella pohjalla ja että kaikkien jäsenmaiden pitää sitoutua hoitamaan osuutensa. Yhdysvallathan on edelleen velkaa järjestölle yli kuusi miljardia markkaa ja se on viivytellyt toistuvasti maksujensa kanssa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.