Mainos

Halonen: Rauhanponnistusten jatkuttava Lähi-idässä

Presidentti Tarja Halonen on esittänyt osanottonsa Jasser Arafatin poismenon johdosta.

Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halonen on lausunut surunvalittelut Jasser Arafatin perheelle ja kaikille palestiinalaisille. Halonen sanoo, että Arafatin myötä päättyi keskeinen aikakausi palestiinalaisten historiassa.

-Hän oli 1960-luvulta lähtien kansansa itsenäisyyspyrkimysten symboli ja vapautusliikkeen johtaja. Hänet tunnettiin miehenä, joka omistautui työlleen ja jonka tarmo oli ehtymätön, Halonen totesi.

Presidentti Halonen kehottaa Lähi-idän osapuolia palaamaan nyt neuvottelupöytään. Halonen muistuttaa, että viime vuosikymmenen rauhanponnistelut toivat Arafatin ja palestiinalaiset jo hyvin lähelle tavoitetta itsenäisestä Palestiinasta. Viime vuodet ovat kuitenkin siirtäneet alueen uudelleen epävakauden ja väkivallan aikaan ja palestiinalaiset kauemmaksi unelmansa toteutumisesta.

-Kaikkien meidän - niin palestiinalaisten, israelilaisten kuin koko kansainvälisen yhteisönkin - on nyt tehtävä työtä sen eteen, että voisimme palata pian neuvotteluprosessiin ja saavuttaa kestävän rauhan alueella, Halonen sanoi.

Clinton pahoitteli edellisen rauhanprosessin kariutumista

Bill Clinton ja Jasser Arafat edellisen rauhanprosessin aikaan

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton pahoitteli Arafatin kuolemaa ja sanoi, että Arafatin suuruuden hetki oli vuonna 1993, kun hän allekirjoitti Oslon rauhansopimuksen.

-Esitän surunvalitteluni Jasser Arafatin perheelle, hänen kumppaneilleen PLO:ssa ja palestiinalaiskansalle, Clinton sanoi.

Clintonin mukaan Arafatin suuri virhe oli vuonna 2000 Yhdysvaltain johdolla laaditun rauhansopimuksen torjuminen. Tuolloin valmisteltu sopimus olisi Clintonin mielestä antanut Arafatille lähes kaiken sen, mitä tämä oli vaatinut kansalleen neljän vuosikymmenen ajan.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.