Mainos

Halonen: Puutullitoimet eivät ole aina olleet onnistuneita

Presidentti Tarja Halonen on tavannut tänään Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin Hanti-Mansijskin kaupungissa Länsi-Siperiassa. Tapaaminen liittyi suomalaisugrilaisten kansojen maailmankongressiin, mutta presidenttien kahdenvälisissä keskusteluissa korostuivat rajakysymykset sekä puutullikiista.

- Kun on paljon yhteistyötä, on paljon haasteitakin - jos nyt vältetään tätä vanhaa sanaa "problem", Halonen totesi Medvedeville ja medialle heti tapaamisen aluksi.

Halonen pehmensi sanojaan kutsumalla seuraavaksi Medvedevin vierailulle Suomeen. Hän suositteli erityisesti parhaillaan menossa olevaa Tuska-festivaalia. Medvedev tunnetaan raskaan rockin ystävänä.

- Kiitokset kutsusta! Suomi on tosiaan pieni maa mutta minulle hyvin tuttu. Olen aiemminkin vieraillut maassanne mutta en vielä tässä uudessa asemassani, joten tulen mielihyvin, Medvedev vastasi.

Tuska-festivaalille Medvedev tuskin kuitenkaan ehtii.

Väyrysen kirjeenvaihto talouskomissioiden tapaamiseen

Hanti-Mansijskin tapaamisten aikataulu oli melko tiukka, ja puutulliasia vei suuren osan presidenttien tapaamisen keskusteluajasta.

- Ne toimenpiteet, mitä tässä puutulliasiassa on ollut, eivät ole kaikilta osin olleet onnistuneita, ja se tuli selväksi, että asiaa pitäisi katsoa uudelleen, Halonen totesi Medvedevin tapaamisen jälkeen.

Halosen mukaan puutullikiista siirtyy nyt talouskomissioiden kokoukseen pohdittavaksi - sen mukana ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen (kesk.) ehdottama venäläisrekkojen maantiemaksujen koplaaminen puutulleihin.

- Eli tämä ministeri Väyrysen kirjeenvaihto siirtyy nyt sitten tapaamiseen.

Halonen vastasi lyhyesti kysymykseen siitä, olisiko Väyrysen ehdotuksesta ollut jotakin hyötyä puutulliasiassa.

- En lähde arvioimaan sitä.

Medvedev: Puutullit eivät ole haitallisia kaupalle

Halosen mukaan Medvedev ei pidä puutulliasiaa haitallisena Suomen ja Venäjän väliselle kaupalle, vaan tarkoitus on lisätä kiinnostusta sijoittaa Venäjälle.

- Hän ei nähnyt niitä ristikkäisinä vaan sanoi, että jos on tullut haittaa, niin sitä ei ole tarkoitus tehdä. Heillä on hyvin myönteinen suhtautuminen siihen, että epäkohdat selvitetään.

Presidentit keskustelivat myös rajaliikenteen tekemisestä aiempaa sujuvammaksi.

- Medvedev oli hyvin päättäväinen ja optimistinen myös aikataulun suhteen. Tämä pitäisi saada selväksi jo kesän kuluessa. Tämä olisi minusta erittäin hyvä asia, kun ajatellaan joulua kohti pahenevaa tilannetta. Hänelle tuli hyvin selväksi tämä rajatilanne, ja tuli myös lupaus asian selvittämisestä ja yhteistyöstä, Halonen kertoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.