Mainos

Halonen pitää tiedotustilaisuuden huomenna

Halosen uskotaan kertovan, aikooko hän asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Presidentti Tarja Halonen pitää tiedotustilaisuuden huomenna Mäntyniemessä. Presidentin on odotettu näinä aikoina ilmoittavan, aikooko hän asettua ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Kutsussa ei kerrota tilaisuuden aihetta, mutta ajankohta sopisi Halosen ilmoitukselle. Viimeksi maanantaina Varsovassa Euroopan neuvoston huippukokouksessa Halonen vihjasi ilmoituksen tulevan ennen SDP:n puoluekokousta, joka pidetään 9.-11. kesäkuuta Jyväskylässä.

-Kaikki asiat pitää olla kunnossa puoluekokouksessa, Halonen sanoi Varsovassa.

Halonen sanoi myös uskovansa, että viranhoito ja kampanjointi voidaan yhdistää.

Presidentti Halosen odotetaan yleisesti ilmoittavan, että hän on valmis asettumaan ehdolle uudelle kaudelle. Hän vaikuttaa viihtyvän tehtävässään varsin hyvin, kansansuosio on huikea eikä SDP:llä oikein ole vaihtoehtoista ehdokasta.

Halosta on toki huhupuheissa soviteltu erilaisiin kansainvälisiin tehtäviin, jopa YK:n pääsihteeriksi, mutta mitään konkreettista asiasta ei ole kuulunut.

Asetelmat pian selvillä

Vasemmistoliitto on jo pitkään patistellut Halosta ilmoittautumaan, sillä puolueen kannattajat ovat mielipidemittausten perusteella vielä demareitakin innokkaampia Halosen kannattajia.

Puoluekokous ei vielä virallista Halosen ehdokkuutta. SDP:n sääntöjen mukaan presidenttiehdokas asetetaan puoluevaltuustossa. Syksyn valtuusto pidetään 18.-19. marraskuuta.

Samoihin aikoihin ehdokkaansa asettavat myös keskusta ja kokoomus, jotka järjestävät ylimääräiset puoluekokoukset; keskusta 29. lokakuuta ja kokoomus 12. marraskuuta.

Jos Halonen ilmoittautuu, kuten odotus on, alkavat presidenttivaalien asetelmat olla selvillä, lukuunottamatta RKP:ta ja kristillisdemokraatteja.

Keskustan ehdokas on pääministeri Matti Vanhanen, kokoomuksen varapääjohtaja Sauli Niinistö ja vihreiden Heidi Hautala. Vasemmistoliitto ei aseta ehdokasta. Perussuomalaisten presidenttiehdokas on puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Kristillisdemokraateissa ehdokkaaksi on patisteltu entistä puheenjohtajaa Bjarne Kallista, joka on sanonut ilmoittavansa aikeistaan kaksi viikkoa ennen puoluekokousta 17.-18. kesäkuuta. RKP:ssä ehdokkuudesta kilpailevat europarlamentaarikko Henrik Lax ja kansanedustaja Eva Biaudet. RKP:n ratkaisu tehdään Tammisaaren puoluekokouksessa 11.-12. kesäkuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.