Mainos

Halonen pitää kiinni EU-lautasestaan

Presidentti Tarja Halosen mukaan nykykäytäntö jatkuu EU:n huippukokouksissa eli kokouksiin voi osallistua sekä pääministeri että presidentti.

Halonen on hämmästynyt pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) eilisestä ilmoituksesta, jonka mukaan niin sanottu lautaskiista on ohi ja Suomea edustaa huippukokouksissa pääministeri.

- Meillä oli pääministerin kanssa keskustelu eilen. Minulla oli sellainen käsitys, että me olimme yhtä mieltä siitä, että Lissabonin sopimus ei ole muuttanut tilannetta Suomen osalta, eikä meidän pidä tehdä uusia päätöksiä koskien yhden paikan tilannetta, Halonen toteaa MTV:n uutisille.

- Esimerkiksi meille tulleiden tietojen mukaan tuleva huippukokous koskee talousasioita. Ei siinä ole sen kummallisempaa: sinne menee silloin pääministeri.

"Muutos lautaspolitiikassa koskisi seuraavaa presidenttiä"

Presidentti Halosen mukaan lautaskiistassa kysymys on lähinnä siitä, kuinka aktiivisesti ohjataan yhden kokouskutsun saamista.

- Jos Euroopan unionilla ei ole mitään kahta edustajaa vastaan, niin onko joku erityinen syy poiketa tästä kannasta, mikäli kokouksessa on presidentin sektoriin kuuluvia asioita. Julkisuudesta tulleista tiedoista tuli vähän sellainen kuva, että tästä olisi tehty uutta linjausta, presidentti kummastelee.

- Ehkä on hyvä, että me puhumme tästä julkisuudessa. En ole koskaan pyrkinyt päättämään talousasioita, maatalouspolitiikkaa tai muita sellaisia asioita, jotka ovat selvästi tätä uutta sisäpolitiikkaa. Ulkopolitiikassakin sekä pääministeriä että presidenttiä sitoo yhteistoiminnan side. Kuten sanottu niin minulla oli eilen sellainen käsitys, että me olemme pääministerin kanssa olleet yhtä mieltä (EU-kokouspaikkojen määrästä).

Halonen painottaa, että mahdollinen muutos Suomen EU-lautasten määrässä koskisi vasta seuraavaa presidenttiä.

- Jos halutaan kokonaan poistaa tilanne, että jossain EU-kokouksissa istuu sekä presidentti että pääministeri, niin silloin tietysti meillä on (Christoffer) Taxellin komitea sitä varten. Myös suurten puolueiden puheenjohtajat ovat sopineet, että he yrittävät saada siihen ratkaisun. Ratkaisu koskisi - jos sitä halutaan ja se vaatii aika suurta enemmistöä eduskunnassa - seuraavaa presidenttiä.

Halonen pitää tiukasti kiinni kannastaan, jonka mukaan myös presidentin pitää olla läsnä ulko- ja turvallisuusasioita koskevissa kokouksissa.

- Mielestäni nyt pääministeri Vanhasen aikana ja minun ollessani presidenttinä meillä ei ole ollut kovin erilaisia linjanvetoja ulko- ja turvallisuuspolitiikan suhteen. Voin kuitenkin hyvinkin kuvitella, että tulevaisuudessa on sellaisia tilanteita, jossa ollaan eri mieltä näistä asioista. Kyllä se asia minun käsittääkseni Suomen perustuslaissa on hyvin selkeästi katsottu, että presidentillä on ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa. Jos sitä halutaan karsia, se pitää tapahtua laillista tietä.

Katso Eeva Lehtimäen raportti

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja