Mainos

Halonen perää USA:lta aktiivisuutta Lähi-idässä

Presidentti Tarja Halonen toivoo Yhdysvalloilta nykyistä suurempaa osallistumista Lähi-idän kriisin ratkaisemiseen. Hän korosti tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat edustaa hänen mielestään sellaista voimapotentiaalia, jonka pitäisi vavahduttaa kumpaakin osapuolta.

Halonen mainitsi, että EU:n mahdollisuudet eivät ole yksin riittäviä. Yhdysvaltoja siis tarvitaan. Yhdysvallat on hänen mielestään kyllä tuonut kantansa esiin, mutta tässä vaiheessa voisi käyttää jo vähän epädiplomaattisempaakin kieltä.

Halonen haluaa kansainväliseltä yhteisöltä yhteistä kantaa siitä, että tämän on loputtava. Presidentti Halonen toivoo kansainvälisen yhteisön pystyvän selittämään kriisin osapuolille, että tämän päivän lisäksi on olemassa myös huominen. Mitä pidemmälle osapuolet lykkäävät tämän huomisen ajattelemista, niin sitä pahempi.

-Ei pitäisi tehdä tänään mitään sellaista, jota joutuu myöhemmin rakentamaan todella kovalla työllä. Uskon, että Euroopan unionin mahdollisuudet yksinään eivät ole riittäviä, vaan tähän tarvitaan Washingtonista hyvin painavaa mukaantuloa, hän korosti.

Alkuperäisena ajatuksena oli, että Halonen olisi kertonut tulevista matkoistaan Etelä-Koreaan ja Yhdysvaltoihin. Hänen mielestään päivän tilanne ei kuitenkaan tehnyt mahdolliseksi aloittaa toteamatta jälleen kerran hänen omasta huolestuneisuudestaan Lähi-idän tilanteesta.

-Tämän päivän uutiset ovat olleet sellaisia, jotka antavat aihetta aina vaan suurempaan huoleen ja vakavuuteen. Uskon, että me kaikki olemme samaa mieltä siitä, että tilanteen kärjistyminen on ollut entisestäänkin meidät kaikki lähes hiljaiseksi tekevä, hän pohti.

Israelin vetäydyttävä miehitetyiltä alueilta

Halonen toi jälleen esiin sen, että Israelin olisi noudatettava YK:n päätöslauselmaa ja vetäydyttävä miehitetyiltä alueilta. Tilannetta ei ole ollut omiaan parantamaan Israelin hallituksen päätös pitää palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat edelleen erityksissä ja estää häntä tapaamasta EU:n edustajia.

Halonen pahoitteli, että tässäkin konfliktissa uhrit ovat olleet pääasiassa siviilejä. Hän muistutti, että tämä koskee sekä palestiinalaisten itsemurhaiskuja että Israelin armeijan toimia.

-Kansainvälisen yhteisön pitää ponnistella, jotta me voisimme katkaista tämän väkivallan kierteen, hän korosti.
Halonen uskoo, että Lähi-idän tilanne on varmasti esillä tulevissa tapaamisissa. Asiasta keskustellaan, kun Halonen tapaa puolentoista viikon kuluttua presidentti George W. Bushin Washingtonissa. Sisäministeri Ville Itälä matkustaa Halosen mukana Yhdysvaltoihin.

Halonen kertoi myös, että hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin toukokuussa Pietarissa. Hän muistutti, että kun ottaa huomioon myös muut tapaamiset, edessä on melko ohjelmantäytteinen kevät.

Presidentiltä kysyttiin myös kommenttia tämän päiväiseen pommiuhkaan Helsingin synagogassa. Uutinen pommiuhasta oli tehnyt hänet hiljaiseksi. Hän piti tapausta erittäin huonona "varoituksena".

-Jokaisen pitäisi tehdä parhaansa keskinäisen ymmärryksen lisäämiseksi ja tämän konfliktin reuna-aaltojen rajaamiseksi mahdollimman pienelle alueelle, hän muistutti.

Sekä Suomessa että muualla pitäisi hänen mielestään välttää tarpeettomia reagointeja; ne eivät ratkaise ongelmia vaan lisäävät ongelmia.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 4.4.02)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.