Mainos

Halonen patistaa Ahvenanmaata hyväksymään EU-sopimuksen

Presidentti Tarja Halonen on tänään presidentin esittelyssä vahvistanut EU:n Lissabonin sopimuksen Suomen osalta.Asian käsittely on kuitenkin Ahvenanmaalla edelleen kesken ja koko sopimuksen tulevaisuus epävarma.

Ahvenanmaa selvittää vielä omia vaikutusmahdollisuuksiaan EU:n päätöksentekoon ja toimintaan. Maakuntapäivien on määrä päättää kannastaan marraskuussa.

Halonen toteaa lausumassaan, että olisi yleisen edun kannalta erittäin toivottavaa, että myös Ahvenanmaa hyväksyisi sopimuksen. Presidentti muistutti samalla, että Ahvenanmaan maakuntapäivien hyväksyntä ei perustuslakivaliokunnan mukaan ole edellytys sille, että sopimus vahvistetaan Suomen puolelta. Ahvenanmaan "ei" aiheuttaisi juridisia ongelmia, mutta ei kaataisi sopimusta.

- Onnellisinta tietenkin olisi, jos saisimme myös Ahvenanmaan ratifioinnin, sanoi maakunnan asioista vastaava ministeri Astrid Thors.

Sopimus vietiin presidentin esittelyyn nyt, odottamatta Ahvenanmaan ratkaisua, sillä sitä ei olisi voinut jättää enää odottamaan. Eduskunnan hyväksymä sopimus on vahvistettava presidentin esittelyssä kolmen kuukauden kuluessa ja aika oli kulumassa loppuun.

Ratifioinnin saatteeksi hallitus aikoo tehdä periaatepäätöksen Ahvenanmaan vaikutusmahdollisuuksista.

Oma parlamenttipaikka yhä tavoite

Maaneuvos Viveka Eriksson on ehdotettuun periaatepäätökseen tyytyväinen, mutta totesi, että Ahvenanmaa tavoittelee parempien vaikutusmahdollisuuksien ohella edelleen omaa paikkaa europarlamenttiin. Suomi ei ole luvannut paikkaa omasta kiintiöstään, mutta hallitus on sitoutunut ajamaan Ahvenanmaalle lisäpaikkaa.

Thors totesi, että Ahvenanmaan vaikutusmahdollisuuksista tehtävät päätökset ovat voimassa joka tapauksessa, kävi Lissabonin sopimuksen miten hyvänsä.

Jos erimielisyyksiä EU:ssa tehtävistä ratkaisuista syntyy, voidaan niitä sovitella korkealla tasolla. Maakuntahallitus voi pyytää sovittelukokousta, johon osallistuu maaneuvos, pääministeri ja asianomaiset ministerit. Sama mahdollisuus koskee EY-tuomioistuimessa käsiteltäviä asioita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.