Mainos

Halonen osallistui Pietarin jätevesipuhdistamon fosforinpoistoyksikön avajaisiin

Suomenlahtea rehevöittävät fosforipäästöt vähenevät uuden puhdistusjärjestelmän myötä jopa satoja tonneja vuodessa.

Presidentti Tarja Halonen on osallistunut Pietarin suurimman jätevesipuhdistamon kemiallisen fosforinpoistoyksikön avajaisjuhlallisuuksiin. Presidentti Halonen ja varakuvernööri Mihail Osejevski avasivat kemiallisen fosforinpoistojärjestelmän Pietarin suurimmalla eli keskisellä jätevedenpuhdistamolla.

- Keskisen jätevedenpuhdistamon rautasaostuksella saadaan hyvin merkittävä määrä fosforia pois, johtava tutkija Heikki Pitkänen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo MTV3:n haastattelussa.

Pitkänen arvioi lähikuukausien kokonaisvähenemän olevan 500 tonnia vuodessa. Tämän hetken ulkoisesta fosforin tuotannosta se poistaisi lähes 10 prosenttia.

Pitkäsen mukaan fosforin poisto vaikuttaa myös levien, erityisesti sinilevien, vähenemiseen. Sinileväbiomassojen arvioidaan vähenevän keskimäärin 15 prosenttia. Typpikuormitus silti ongelma, ja sen määrä pitäisi saada alas.

Suunnitelmissa on laajentaa fosforisaostus kaikkiin vedenpuhdistamoihin. Pohjoinen kokoomaviemäri on jo pitkällä, ja sen avulla saadaan loput puhdistamattomat jätevedet puhdistuksen piiriin. Tämä koskee noin 700 000 asukkaan jätevesiä, jotka menevät tällä hetkellä suoraan mereen. Pitkäsen karkea arvio on, että lopullinen vähenemä tulee olemaan noin 1400-1500 tonnia.

Näiden toimintojen jälkeen Suomenlahden tilan uskotaan paranevan huomattavasti, ja noin viiden vuoden kuluttua leväbiomassoja on noin neljännes vähemmän. Vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä laajasti koko Suomenlahdella.

Lapset tenttasivat Halosta

Halonen aloitti Pietarin-vierailunsa tutustumalla kaupungin vesimuseoon ja lasten ekologiseen keskukseen. Halonen pääsi myös pietarilaislasten tentattavaksi. Presidentiltä kysyttiin suomalaisen koulutusjärjestelmän menestyksen salaisuudesta.

Halosen mukaan Suomessa kaikista lapsista huolehditaan, eikä ketään jätetä yksin. Hän kehaisi myös suomalaisten opettajien kyvykkyyttä. Ympäristöasioissa Halonen sanoi luottavansa lapsiin ja nuoriin, jotka jopa valistavat vanhempiaan luonnon saastumisen vaaroista.

Halonen korosti median roolia ympäristövalistuksessa. Presidentin omakin ympäristötietoisuus on kohentunut. Hän kertoi aikaisemmin pesseensä mattoja Suomenlahdessa, mutta siirtyneensä nyt erilliseen pesupaikkaan.

Lapset kysyivät Haloselta myös presidentin suosikkipaikkoja Pietarissa. Halonen vastasi, että mikäli turvamiesten saattue ei seuraisi kaikkialle, hän rakastaisi kuljeskella Pietarin kaduilla ja istua kahviloissa ihmisiä katsomassa.

Eilen esillä rajaongelmat

Eilisissä keskusteluissa presidentti Vladimir Putinin kanssa pääosaan nousivat itärajan liikenneongelmat. Halonen oli hyvin toiveikas rekkaruuhkien purkautumisesta, joskaan hän ei saanut Putinilta asiasta varsinaista lupausta.

Molemmat presidentit korostivat puheenvuoroissaan Itämeren suojelua.

Halosen ja Putinin tapaaminen oli näillä näkymin viimeinen ennen Venäjän presidentinvaaleja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.