Halonen: Oikeusvaltiopohja pettää Venäjällä

Presidentin mukaan Venäjä ei ole kuitenkaan yksin ongelmiensa kanssa, vaan samantapaisia demokratiaan liittyviä ongelmia esiintyy myös EU:n uusissa jäsenvaltioissa.

Presidentti Tarja Halonen on huolissaan Venäjän viimeaikaisista poliittisista murhista ja oikeusvaltiokehityksestä.

Halonen sanoo Hämeen Sanomien haastattelussa, että jos Venäjän hallinto ei tiedä murhista mitään, niin tilanne on huolestuttava. Jos hallinto taas on tietoinen tapahtumista, niin tilanne on vielä huolestuttavampi.

- Meidän on kuitenkin syytä olla kohtuullisia vaatimuksissamme, tapahtumia ei pidä nähdä liian mustavalkoisina, Halonen opastaa.

Presidentti muistuttaa, että Neuvostoliiton hajoamisesta on suhteellisen vähän aikaa, eikä Venäjällä ole aikaisempaa kokemusta länsimaisesta oikeusvaltiomallista ja hyvästä hallintotavasta.

- Oikeusvaltiopohja Venäjällä pettää nyt koko ajan. Ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltio: siinä on eräänlainen kolmijalka, jossa jokaisen jalan pitäisi olla vahva, ettei pöytä keikkuisi.

Halosen mukaan Venäjä ei ole kuitenkaan yksin ongelmiensa kanssa, vaan samantapaisia demokratiaan liittyviä ongelmia esiintyy myös EU:n uusissa jäsenvaltioissa.

- Ei riitä, että presidentti, hallitus ja eduskunta kunnioittavat ihmisoikeuksia, vaan se on jokaisen kansalaisen tehtävä. Olisi tietenkin toivottavaa, että kansalaisjärjestöjen asema vahvistuisi Venäjällä. Ei voi odottaa, että joka kulmalla seisoo poliisi, joka kertoo, mitä saa tehdä ja mitä ei, Halonen sanoo.

(MTV-STT)

Lue myös:

    Uusimmat