Mainos

Halonen nimitti uuden hallituksen

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on nimittänyt uuden hallituksen. Uusi hallitus on maailman naisvaltaisin.

Hallitus on vaihtunut. Keskustan puheenjohtajan Matti Vanhasen hallitus sai aamupäivällä eron tasavallan presidentiltä. Samalla presidentti nimitti ministerit Vanhasen toiseen hallitukseen.

Heti perään pidetyssä valtioneuvoston istunnossa uusi hallitus sopi tärkeimmistä alkumuodollisuuksista. Näihin kuuluivat ministerien työnjaot ja sijaisuudet sekä ministerivaliokuntien kokoonpanot.

Yhdeksän uutta ministeriä vannoi virka- ja tuomarinvalan. Valtioneuvosto myös hyväksyi muodollisesti eduskunnalle annettavan tiedonannon hallitusohjelmasta. Pääministerin sijaiseksi määrättiin valtiovarainministeri Jyrki Katainen.

Naisvalta juhlii 100-vuotista äänioikeutta

Päivällä vanha ja uusi hallitus vierailivat presidentti Tarja Halosen luona.

Tervehdyskäynnillä Vanhanen mainitsi uuden hallituksen naisvaltaisuuden. Vanhasen mielestä naisenemmistöinen hallitus on soveliain tapa juhlia sitä, että Suomen naiset saivat ensimmäistä kertaa äänioikeuden 100 vuotta sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa.

Myös Halonen kiinnitti huomiota samaan asiaan. Hän sanoi, että avatessaan tämän vuoden valtiopäivät hän oli sanonut seuraavansa mielenkiinnolla sitä, miten naiskansanedustajien vahva edustus näkyy politiikan sisällössä.

- Ja kyllähän se nyt todella näkyi.

Uusi hallitus on maailman naisvaltaisin. Naisministereitä on kaksitoista ja miehiä kahdeksan.

Halonen uskoo yhteistyöhön ulkopolitiikassa

Halonen uskoo, että yhteistyö uuden hallituksen kanssa sujuu ulkopolitiikan alalla. Tärkeää hänen mielestään on, että ei saa tulla sekaannusta siitä, mitä on yhteisesti sovittu.

Haloselle kelpaa myös oikein hyvin hallitusohjelmaan uudella tavalla muotoiltu Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja. Tekstin sisällössä ei hänen mielestään ole suuria muutoksia. Kuitenkin kyse on vähän samasta kuin vihkikaavassa: tulevaisuudessa nähdään, miten se toimii.

Halonen oli mielissään siitä, että mukana on kokemusta ja uusia kasvoja. Hän sanoikin Vanhaselle, että uusi hallitus on kuin kevätmuoti: mukana on ihka uutta ja sopivasti retroa.

Lakisääteiset ministerivaliokunnat

Ministerit nopeasti EU-reissuille

Uuden hallituksen ministerit lähtevät jo lähipäivinä ensimmäisiin EU-kokouksiinsa. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) lähtee Berliiniin epäviralliseen valtiovarainministerikokoukseen jo huomenna.

Ulkoministeriön ministerikaksikko lähtee vuorostaan maanantaina Luxemburgiin. Sekä ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) että ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) osallistuvat maanantaina EU:n ulkoministerikokoukseen.

Väyrysen asialistalla kokouksessa on katsaus Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelutilanteeseen. Muuten kokouksessa käsitellään mm Darfurin, Zimbabwen, Somalian, Iranin ja Lähi-idän tilanteita.

Kokouksen yhteydessä järjestetään myös tapaaminen Venäjän kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.