Mainos

Halonen: Liikasen SDP-tausta vaikeutti nimitystä

Presidentti Tarja Halonen arvioi, että Erkki Liikasen nimitystä Suomen Pankin johtoon pitää perustella enemmän miehen demaritaustan vuoksi. Oppositio syyttää hallitusta virkojen poliittisesta jaosta.

Presidentti Tarja Halosen mukaan hänen linjansa Suomen Pankin johtajanimityksissä ei ole muuttunut. Presidentti kertoo tehneensä komissaari Erkki Liikasen nimityksen turvallisin mielin, koska nimityksen takana oli hallituksen yksimielinen esitys. Pätevinä Halonen olisi pitänyt myös Ecofinin pääjohtajaa Sixten Korkmania ja Suomen Pankin vt. pääjohtajaa Matti Louekoskea.

MTV3:n haastattelussa Halonen sanoo, että Liikasen demaritausta ei ollut matkan varrella mikään helpottava tekijä, koska päätöstä joudutaan perustelemaan nyt enemmän.

Halonen sanoo myös varmistaneensa pääministeri Matti Vanhaselta ettei Liikasen nimitykseen liity hallituksen sisällä sovittuja virkapaketteja.

-Pääministeri vastasi minulle niin kuin vastannut julkisuuteenkin, että tällaisia sopimuksia ei ole, toteaa
Halonen.

Nimitys ärsytti oppositiota

Eduskunnassa Liikasen nimitykseen suhtauduttiin ristiriitaisesti. Oppositiopuolueet laidasta laitaan paheksuivat valintaa, koska sitä pidetään osana laajaa hallituspuolueitten sopimaa virkapakettia. Myös presidentti Halosen linjamuutosta ihmeteltiin.

Entinen pääministeri Esko Aho ei aikanaan kelvannut Suomen Pankkiin edes rivijohtajaksi. Kahdella edelliskerralla presidentti Halonen on pyyhkinyt poliitikoilla pöytää ja nimittänyt Suomen Pankkiin vain pankkialan ihmisiä.

Tänään linja muuttui, ja erityisesti oppositiopuolueissa sitä paheksuttiin. Demareita suositaan ja hallitus jakaa virkoja keskenään, kuuluivat syytökset.

- En sano, etteikö Liikanen sinänsä ole hyvä, mutta hänen osaamisensa ei vain liity tähän tehtävään lainkaan ja tarjolla oli huomattavasti häntä pätevämpi epäpoliittinen henkilö. Taitaa olla niin, että 70- ja 80-lukujen virkapakettien kultainen aika alkaa taas uudestaan, Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara summasi opposition tunteita.

Uusin pelimerkki virkarulettiin tulee Kansaneläkelaitoksesta, jossa perutaan johtajanpaikkojen vähentäminen. Hyvitystä on luvassa ainakin RKP:lle.

Lisää jaettavaa tullee myös Suomen Pankista, kun varapääjohtaja Matti Louekoski jää eläkkeelle. Muita huippuvirkoja odotetaan jakoon niin ministeriöistä kuin muualta. Myös rivikomissaarin paikka EU:ssa saattaa tulla jakoon.

Nimityksiin liittyy monenlaista valtapeliä. Liikasenkin nimitys vaikuttaa sekä SDP:n puheenjohtajakilpaan että presidenttipeliin.

(MTV3)

(Timo Haapala, Seitsemän uutiset 23.04.2004)

Eduskunnassa Liikasen nimitykseen suhtauduttiin ristiriitaisesti. Oppositiopuolueet paheksuivat valintaa, ja presidentti Halosen linjamuutosta ihmeteltiin.
(Seitsemän uutiset 23.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.