Mainos

Halonen: Lähialueilla "vääränlaista dynaamista varustelua"

Presidentti Halonen varoittaa sotilaallisten jännitteiden lisäämisestä Itämerellä. Viron mukaan tutka-asemalla seurattaisiin Naton koneita.

MTV:n uutiset kertoi loppuviikosta Venäjän suunnittelevan tutka- ja ilmavalvontakeskusta Suursaareen, 40 kilometrin päähän Kotkasta.

Presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Tarja Halonen on tutustunut hankkeeseen. Hän ei pidä suunnitelmaa sinänsä erityisen huolestuttavana mutta Suomen lähialueilla ylipäätään tapahtuvaa sotilaallista varustautumista hän seuraa tarkoin.

Hänen mukaansa nyt on meneillä väärällä tavalla dynaaminen kausi varustelussa. Halonen toivoo, ettei Venäjän armeijan lisääntynyt varustelu Suomen lähialueilla lisää sotilaallista jännitettä.

Venäjän Suursaareen kaavaileman tutka- ja lennonjohtokeskuksen motiiveiksi on arveltu niin sotilaallista voimannäyttöä kuin Itämerelle rakennettavan kaasuputken sotilaallista turvaamista.

Ruotsi ja Viro pitävät putkea turvallisuusuhkana, Halosen mukaan Suomi ajattelee toisin.

- Meidän edellytys on paitsi hyvä ympäristönsuojelullinen tilanne, niin myös valvonta. Valvonta pitää tehdä sekä kahden- että monenvälisten sopimusten mukaisesti. Nyt ainakin toiselta puolelta vakuutetaan, ettei tässä siinä mielessä kannata kovin nopeasti hötkyillä.

Virossa uutinen tutkakeskuksesta on herättänyt huolestumista. Eestin television haastatteleman Viron puolustusvoimien komentajan Ants Laaneotsin mukaan oleellista on, kuinka voimakas tutka Suursaareen rakennetaan. Laaneots uskoo hankkeen parantavan Venäjän mahdollisuuksia valvoa Viron ilmatilassa liikkuvia Naton koneita.

Suomessa puolustusvoimat on puolestaan vahvistanut, että komentaja Juhani Kaskeala sai tiedon tutka-asemasta Moskovan vierailullaan. Mutta sekä pääesikunta että maanpuolustuskorkeakoulu ovat saaneet ylhäältä käskyn, ettei asiaa saa kukaan kommentoida.

(MTV3-Päivi Anttikoski)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.