Mainos

Halonen: Kriisinhallintaan selkeät säännöt

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoo, että poliittisia konflikteja ei voida ratkaista sotilaallisin toimin.

Norjassa valtiovierailunsa päätteeksi puhunut Halonen korosti, että konfliktit voidaan laukaista vain siviilikriisinhallinnan keinoin. Presidentti Halonen haluaakin kansainväliset pelisäännöt aseellisia väliintuloja varten.

Presidentti muistutti Oslossa, että kun kansainvälinen yhteisö harkitsee aseellista puuttumista, se joutuu myös punnitsemaan ihmisyyden suojelun ja valtioiden suvereniteetin ristiriitaa. Siksi tarvittaisiin Halosen mielestä pelisääntöjä, ja luonnollinen paikka keskustelulle olisi YK.

Halosen esitelmän oli järjestänyt Norjan ulkopoliittinen instituutti Oslon Nobel-instituutin tiloissa.

Hallitus moittii Rasia


Suomen YK-suurlähettiläs Marjatta Rasi teki hallituksen mielestä virheen viime viikolla YK:n Israel -päätöksen yhtyedessä, kun YK tuomitsi Israelin liilallisesta voimankäytöstä palestiinalaissiviilejä kohtaan ja Suomi äänesti päätöslauselman puolesta.

Pääministeri Paavo Lipposen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan on valitettavaa, että Rasi ei ollut yhteydessä Helsinkiin asian käsittelyn viime vaiheessa.

Rasi on puolustanut omavaltaista Israel-päätöstään. Suurlähettiläs Rasi sanoo, että vain vähän ennen äänestystä näytti siltä, että EU-maiden enemmistö haluaa tuomita Israelin toimet palestiinalaisia vastaan.

Rasi halusi myös tukea YK:n pääsihteeriä, jonka Rasi oletti haluavan pikaista päätöstä.

Myös presidentti Halonen on huomauttanut, ettei kantaa kysytty Suomen ulkopoliittiselta johdolta, joskaan Halonen ei ole kommentoinut itse päätöksen sisältöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.