Mainos

Halonen kiittelee Ahtisaaren valintaa

Presidentti Tarja Halonen on erittäin tyytyväinen Martti Ahtisaaren valintaan Jeninin pakolaisleiriä tutkivan YK-tutkimusryhmän johtajaksi.

Martti Ahtisaari sai taas kansainvälisen huipputehtävän.


Presidentti Tarja Halonen pitää presidentti Martti Ahtisaaren uutta tehtävää aivan upeana asiana. Halonen kommentoi tänään Tukholmassa lyhyesti Ahtisaaren valintaa Jeninin pakolaisleiriä tutkivan ryhmän johtoon.

Halonen on varma, että Ahtisaari selviää tehtävässä hienosti. Samalla suomalaisetkin voivat hieman ylpeillä Ahtisaaren valinnasta. Halonen kuitenkin muistutti, että kukin ryhmän jäsenistä valittiin henkilökohtaisten kykyjensä pohjalta.

-Olkaamme kohtuullisia kansallisen ylpeyden osalta, hän huomautti.

Silti valinta on hänenkin mielestään kunnianosoitus sekä Ahtisaarelle että Suomelle.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti eilen presidentti Martti Ahtisaaren johtamaan tutkimusryhmää, jonka tehtävänä on selvittää tapahtumat Jeninissä palestiinalaisten pakolaisleirissä.

Ahtisaari jo torstaina Israeliin?

Ahtisaari matkustaa huomiseksi Geneveen, missä hän tapaa ryhmän muut jäsenet. Ahtisaaren avustajan Kristiina Rinkinevan mukaan presidentti on aikeissa lähteä Israeliin jo torstaina. Selvitystyön valmistumisen aikataulusta ei tänään ollut vielä tietoa.

Ahtisaaren lisäksi tutkimusryhmään tulevat YK:n pakolaisjärjestön entinen pääjohtaja, japanilainen Sadako Ogata sekä Cornelio Sommaruga, joka on Punaisen Ristin kansainvälisen komitean entinen johtaja. Työryhmän sotilasneuvonantajaksi valittiin tiistaina eläkkeellä oleva amerikkalainen kenraali William Nash.

Israel hyväksyy Jeninin-tutkinnat varauksin

Israel ilmoittaa hyväksyvänsä Jeninin pakolaisleirin tutkimukset. Israel on kuitenkin pettynyt, koska pakolaisleirin tapahtumia tutkivan YK-ryhmän kokoonpanosta ei neuvoteltu sen kanssa etukäteen. Diplomaattilähteiden mukaan Israel olisi toivonut, että tutkijoilla olisi ollut sotilaallinen eikä poliittinen tausta.

Israel on silti valmis yhteistyöhön ryhmän kanssa, koska sillä ei ole mitään salattavaa, Jerusalem Post -lehti kirjoitti tänään.

-Toivomme, että ryhmä kerää oikeasti faktaa eikä kyseessä ole taas yksi puolueellinen YK-ryhmä muiden joukossa, sanoi eräs diplomaatti.

Haaretz-lehden lainaamien israelilaisten hallituslähteiden mukaan presidentti Martti Ahtisaari on ryhmän jäsenistä "vähiten ongelmallinen". Sen sijaan Cornelio Sommarugan ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ex-johtajan Sadako Ogatan aiempi työ humanitaaristen asioiden parissa saattaa lähteiden mukaan johtaa Israelin kannalta epäonnistuneeseen tulokseen.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres keskusteli eilen YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa ryhmän toimivaltuuksista. Jerusalem Postin mukaan Annan oli vakuuttanut, että ryhmä esittää johtopäätöksensä suoraan hänelle eivätkä päätelmät ole oikeudellisesti sitovia. Tutkimuskomission kanssa on yhteydessä israelilaisryhmä, jota johtaa puolustusministeriön apulaiskansliapäällikkö Moshe Kohanovsky.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 23.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.