Mainos

Halonen: Kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia parannettava

Tasavallan presidentti Tarja Halonen haluaa päätöksenteon lähemmäksi kansalaisia.

Halosen mukaan kansainvälinen päätöksenteko on etääntynyt äänestäjistä liian kauas. Presidentti perää uusia keinoja kansalaisten vaikuttamisen ja demokratian lisäämiseksi.

Halonen alleviivaa, että myös kansainväliset päätökset vaikuttavat jokaisen ihmisen elämään. Vaikutusten syyt ovat kuitenkin monesti kaukana oman asuinyhteisön tai jopa maan rajojen takana.

Onneksi nykymaailmassa demokratia toimii parhaiten nimenomaan paikallisella ja kansallisella tasolla. Kansan valitsemien edustajien valtuutus on selkeä, sanoi presidentti Tarja Halonen puhuessaan Helsinki Conference 2002 tapahtumassa Finlandia-talossa.

Halosen mielestä ylikansallinen päätöksenteko on yleensä sinänsä demokraattisesti valittujen kansallisten hallitusten ja muiden toimijoiden yhteistä päätöksentekoa. Se on kuitenkin etääntynyt kansalaisesta eli äänestäjästä usein liian kauas. Halonen mainitsi esimerkkinä Euroopan parlamentin vaalit, joiden osanottoprosentti jäi kolme vuotta sitten joissakin jäsenmaissa vain 30 prosenttiin tai jopa sen alle. Halonen huomautti, että EU:n jäsenmaissa äänestysprosentti kansallisissa vaaleissa on voinut nousta helposti yli 70 prosentin.

-Kansallisten edustajien vastuullisuutta valtioiden välisessä yhteistyössä ja kansainvälisissä järjestöissä on avattava ja tarvittaessa lisättävä niin, että kansalaiset ymmärtävät nykyistä paremmin ylikansallisella tasolla tehtävän päätöksenteon sisällön ja muodot, Halonen sanoi.

Presidentti korosti lisäksi, että YK ala- ja erityisjärjestöineen on globalisaation hallinnan keskipisteessä.

-YK-järjestelmää tulee käyttää porttina globalisaation kehittämiseksi vastaamaan paremmin ihmisten tarpeita.

Lisäksi Halonen katsoi, että kansainvälisen yhteisön tulisi toimia tehokkaammin taloudellisten kriisien aikana.

-Kun kyseessä on taloudellinen kriisi, kansainvälinen yhteisö on enemmän ymmällään. Tämä saattaa johtua osittain siitä, että taloudessa on paljon enemmän yksityisiä toimijoita, joilla on omat intressinsä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että miljoonien ihmisten elämää järkyttäneitä talouskriisejä on aivan liikaa, Halonen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.