Mainos

Halonen: Johtajilla oltava selkeä Nato-kanta ennen kansanäänestystä

Presidentti Tarja Halonen ihmettelee suomalaista Nato-keskustelua. Halonen sanoi MTV:n uutisten haastattelussa, ettei tällaista keskustelua käydä missään muualla.

Puhemies Sauli Niinistö on ehdottanut, että Natosta tulisi järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Niinistö ilmaisi kantansa Aamulehdelle Washingtonin vierailunsa yhteydessä. Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) on puolestaan avoimesti kannustanut Suomea ja Ruotsia liittymään sotilasliittoon.

Hampurissa eilen vieraillut presidentti Halonen muistutti, että ennen kansanäänestystä pitää johtajilla olla ensin jonkinlainen kanta asiaan.

- Olisi toivottavaa tietysti, että jos tällainen kansanäänestys tehdään, niin se olisi sitova. Kysymys on myös siitä, että ensin pitää olla johtajillakin joku kanta asiasta. Mitä tulee sotilaalliseen liittoutumiseen, niin ensimmäinen vaihe Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta on se, että katsotaan mitä mieltä selonteossa ollaan ja mitä mieltä eduskunta on. Sen pohjalta mennään eteenpäin, Halonen totesi MTV:n haastattelussa.

Halosen mukaan Niinistön ehdottamasta kansanäänestyksestä on puhuttu laajemmin jo aiemminkin.

- Kaikki suuret poliittiset puolueet ovat menneisyydessä vakuuttaneet, että jos hallitus, eduskunta ja presidentti tulevat sille kannalle, että tällainen asia tulee ajankohtaiseksi, niin siitä pitää järjestää kansanäänestys.

Halonen painotti ennen kaikkea sitä, että Nato-kysymys on Suomen sisäinen asia.

- Voisin luonnehtia sitä niin, että se on hyvin kotimainen keskustelu. Mielestäni se on jopa sillälailla kotimainen keskustelu, että ehkä tämä viimeaikainen keskustelu on osoittanut sen, että se tuntuu hiukan erilaiselta jopa ruotsalaisten, norjalaisten, tanskalaisten ja varmasti myös vielä enemmän itävaltalaisten ja irlantilaisten silmissä. Se on kotimainen (keskustelu), Halonen huomautti. - Tätä keskustelua ei käydä muualla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.