Mainos

Halonen ja Vanhanen: Suomen syytä pysyä Afganistanissa

Suomen johto näyttää olevan varsin yksimielinen Suomen pysymisestä Afganistanissa.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen kommentoi Afganistanin tilannetta tänään Kokkolassa. Halosen mielestä Suomen ei ole syytä keskeyttää rauhanturvaoperaatiotaan, vaikka maan turvallisuustilanne on heikentynyt ja suomalaiset ovat joutuneet viime viikkoina tulituksen kohteeksi useita kertoja.

Halosen mukaan tilanne oli kuitenkin jo tiedossa operaatioon lähdettäessä.

- Me olemme turvaamassa afgaaneille tulevia vaaleja. Me teemme parhaamme sen suhteen, että ihmiset voisivat mennä oman vapaan tahtonsa mukaisesti äänestämään.

Presidentin mielestä Suomi ei myöskään ole sotaa käyvä osapuoli.

- Suomi ei ole sotaa käyvä maa, vaan me olemme siellä YK:n mandaatilla. Tosin tavallinen kansahan sanoisi, että sodalta tuo näyttää, Halonen jatkaa.

Samoilla linjoilla on pääministeri Matti Vanhanen, joka on tänään puhunut Pentinkulman Päivillä Urjalassa.

- Kyse ei ole sodasta vaan kriisinhallinnasta, johon pahimmissa tapauksissa liittyy myös aseellisen voiman käyttäminen. Ei silti pidä vähätellä sitä tosiasiaa, että pelkästään heinäkuun aikana suomalaisjoukkoja vastaan on kohdistunut neljä hyökkäystä. Se on aivan poikkeuksellista rauhanturvahistoriassamme.

Afganistanissa on 200 suomalaista rauhanturvaajaa. Vanhanen uskoo, että kokemukset tästä kriisistä auttavat hahmottamaan tulevia operaatiota.

- Ei tietysti ole tarkoituksena ole jatkuviin tulitaisteluihin osallistuminen. Rauhanturvaoperaation tarkoituksena on myös se, että sotilaallista voimaa on niin paljon, että se nostaa myös paikallisten taistelijoiden kynnystä aloittaa taistelu.

- Tilannehan ei paranisi, jos 42 maata poistuisi sieltä. Talibanit saisivat silloin tahtonsa lävitse, Vanhanen muistuttaa.

(MTV3)

Katso Tuula Malinin juttu (Seitsemän uutiset 1.8.2009)

Vanhasen koko haastattelun näet täältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.