Mainos

Halonen ja Putin korostivat naapurisopua

Presidentit Tarja Halonen ja Vladimir Putin vakuuttavat Suomen ja Venäjän suhteiden olevan kunnossa. Putin ilmoitti ottavansa vastaan Halosen kutsun vierailla Suomessa.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on tavannut tänään presidentti Vladimir Putinin Pietarissa. Presidentit vakuuttivat Suomen ja Venäjän suhteiden olevan kunnossa. Putin ilmoitti lisäksi ottavansa vastaan Halosen kutsun vierailla Suomessa.

Maiden välisiä suhteita on puitu viime aikoina julkisuudessa, koska Venäjän edustajat ovat arvostelleet Suomen Venäjän-politiikkaa. Suomen ja Venäjän huipputapaamisella halutaan hälventää viimeaikaisia jännitteitä.

Vierailu vahvistaa presidentti Halosen asema ulkopolitiikan johdossa kotimaisessa valtaistelussa.

Edellisen kerran valtionpäämiehet tapasivat runsas vuosi sitten Pietarissa. Tuolloin ei onnistuttu allekirjoittamaan valmisteltua investointisuojasopimusta, sillä Venäjällä oli ilmaantunut yllättävää vastusta.

Ulkomaista pääomaa tai voittojen kotiuttamista haluta suojata vieläkään, uskoo johtaja Pekka Sutela Suomen Pankin tutkimuslaitoksesta.

- Suuremmat ulkomaiset yritykset näyttävät uskovan, että Venäjällä voi toimia yhtä hyvin tai yhtä huonosti ilman investointisopimusta. Mutta pienille yrityksille se saattaisi olla tarpeellinen. Toisaalta Suomi ei ole ainoa maa, joka haluaisi Venäjän kanssa investointisuojasopimuksen, Sutela sanoo.

Venäjä käy kauppaa viisumivapaudella. Toisessa vaakakupissa on rekkaliikenteen joustavuus, raaka-aineen saanti Suomeen, Saimaan kanavan vuokra-ajan jatkaminen ja maakaasun tuonnin lisääminen. Molemmilta mailta odotetaan nyt edes pieniä yhteistyön eleitä.

- Kyllä minä henkilökohtaisesti toivoisin, että Suomen puolelta tulisi jokinlainen lausuma siitä, että viisumivapauden suuntaan pyritään tarmokkaammin kuin tähän asti, Sutela linjaa.

Lähellä kannattaa seurata tarkkaan mihin suuntaan jättiläisnaapuri on kääntymässä. Kauhuskenario on, että kun Venäjä nyt rikastuu mutta samalla keskittää valtaa, se alkaisi varustautua sotillallisesti. Naapurimaiden kannalta olisi mukavampi, jos maa kehittäisi siviiliteollisuutta, infrastuktuuria ja kansalaisten hyvinvointia. Tämä vähentäisi turvalllsiuuspoliittisia jännitteitä ja ei-toivottua muuttoliikettä. Ja mikä tärkeintä, antaisi se suomalaisyrityksillekin mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan ja uusiin työpaikkoihin, puolustusvälineteollisuudenhan Venäjä pitää omissa käsissään.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.12.2004)

(Seitsemän uutiset 14.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.