Mainos

Halonen: Ihmiskunta menetti yhtenäisyyden puolestapuhujan

Presidentti Tarja Halosen mukaan Karol Jozef Wojtylan valinta paaviksi vuonna 1978 oli historiallinen tapahtuma, joka merkitsi henkistä nousua Puolalle ja koko Itä-Euroopalle.

Tasavallan presidentin Tarja Halosen mukaan ihmiskunta on paavin kuoltua menettänyt vahvan yhtenäisyyden puolestapuhujan. Presidentinkansliasta sunnuntain vastaisena yönä kello 0.20 tulleen sähköpostiviestin mukaan Halonen sanoo kuoleman koskettavan erityisen syvästi katolista kirkkoa, mutta samalla koko ihmiskuntaa.

-Olemme vastaanottaneet suurella surulla tiedon roomalaiskatolisen kirkon johtajan, paavi Johannes Paavali II:n kuolemasta. Paavin kuolema koskettaa syvästi katolista kirkkoa ja sen yli miljardia jäsentä, mutta samalla koko ihmiskunta on menettänyt vahvan yhtenäisyyden ja rauhan puolestapuhujan.

Puolalaisen Karol Jozef Wojtylan valinta paaviksi vuonna 1978 oli Halosen mukaan historiallinen tapahtuma, joka merkitsi henkistä nousua Puolalle ja koko Itä-Euroopalle. Pitkän toimikautensa aikana paavi ei jäänyt etäiseksi johtajaksi Vatikaanin muurien sisäpuolelle vaan tapasi ihmisiä, matkusti ympäri maailmaa ja puhui samalla lakkaamatta kirkkojen ekumeenisen yhdistymisen ja rauhan puolesta, Halonen sanoo.

-Paavi Johannes Paavali II:n viimeisiä vuosia varjostanut sairaus ei estänyt häntä jatkamasta työtään. Hän toi lohtua lukuisille kannattajilleen ja osoitti henkilökohtaisella esimerkillään, että kärsimykset ovat voitettavissa. Paavi Johannes Paavali II jättää jälkeensä vahvan katolisen kirkon, jolla on suuri merkitys eri puolilla maailmaa.

Piispa Leo: Paavi puolusti rauhaa

Arkkipiispa Leo on ilmaissut Suomen ortodoksisen kirkon nimissä syvän osanottonsa paavi Johannes Paavali II:n kuolemasta.

Karjalan hiippakunnasta aikaisin tänä aamuna lähettämässään sähköpostissa arkkipiispa kertoo oppineensa tuntemaan paavi Johannes Paavali II:n sympaattisena maailman rauhan ja ihmisoikeuksien puolustajana. Viimeisen kerran arkkipiispa Leo tapasi paavin tämän vuoden tammikuussa, jolloin hän teki yhdessä arkkipiispa Jukka Paarman ja katolisen piispa Jssef Wrsbelin kanssa pyhiinvaellusmatkan Roomaan.

Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja: Johannes Paavali II inhimillisti paaviutta

Paavi Johannes Paavali II jättää seuraajalleen valtavan perinnön, arvioi Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti.

-Suuria asioita ovat sekä ekumenia että uskontojen välinen vuoropuhelu, jotka molemmat olivat valtavan tärkeitä paavi Johannes Paavali II:lle. Hänen perintönään on myös sellaisen maailmanjärjestyksen luominen, jossa uskonnoilla yhä on arvo ja merkitys ja toisaalta ihmisen arvo on loukkaamaton, Tervaportti sanoo.

Tervaportin mukaan paavi Johannes Paavali II oli hyvin voimakas, näkyvä, vaikuttava ja rakastettava persoona, ja hän inhimillisti paaviutta ja paavin virkaa.

- Hänen seuraajansa saattaa kohdata suuria ongelmia siinä, että ihmiset odottavat häneltä samaa kuin paavi Johannes Paavali II:ssa oli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.