Halonen huolestunut Viron ja Venäjän kiistasta

Presidentti painottaa EU:n puheenjohtajamaan keskeistä roolia diplomaattisissa toimissa.

Presidentti Tarja Halonen on huolestunut Viron ja Venäjän välisen konfliktin kiristymisestä.

Saksassa valtiovierailunsa aloittanut presidentti Tarja Halonen vetoaa moskovalaisiin sekä Moskovan ja Venäjän viranomaisiin, että he kunnioittaisivat Wienin sopimuksella taattua diplomaattien koskemattomuutta.

Halonen sanoi olevansa erittäin hämmästynyt Viron ja Venäjän välisen tilanteen kiristymisestä seuranneista levottomuuksista Moskovassa.

- On selvä, että Viro huolehtii itsenäisenä maana oman maansa asioista ja pyrkii olemaan mahdollisimman tasapainoinen väestön eri osien kanssa, presidentti sanoi.

Hän toivoo Viron ja Venäjän johtajilta yhteistyökykyä tilanteen laukaisemiseksi.

- Asioista on keskusteltava asiallisesti ja sivistyneesti, Halonen painotti.

Presidentti tapaa huomenna liittokansleri Angela Merkelin ja liittopresidentti Horst Köhlerin sekä puhuu Saksan ulkopoliittisessa instituutissa.

- Saksa on EU:n puheenjohtajamaa, ja keskustelut täällä tulevat koskettamaan varmasti myös Viron ja Venäjän tilannetta. Tämän päivän uutiset ovat olleet siksi vakavia, että Saksa ottaa tietojeni mukaan asian esille, presidentti Halonen sanoi.

Presidentti Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi tapasivat ensimmäisessä vierailukohteessaan Berliinin Suomi-keskuksessa Saksaan muuttaneita suomalaisia.

Presidentti piti kannatettavana Berliinin suomalaisen pastorin Kai Henttosen suunnitelmaa perustaa Itä-Saksaan diakoniasäätiö hädässä olevien suomalaisten auttamiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat