Mainos

Halonen: EU:n turvallisuusmerkitys kiistämätön

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) pitää Euroopan unionin merkitystä turvallisuuden kannalta kiistattomana. Halosen mukaan EU on vakauttajana tärkeämpi pääasiassa turvallisuuden muissa kuin sotilaallisissa elementeissä.

-Tänä päivänä aivan kuten 1950-luvun alussa on harhaluuloa uskoa, että turvallisuus nojaisi yksinomaan sotilaalliseen voimaan, Halonen sanoi tänään Helsingissä järjestetyssä HVK-konferenssissa. Halonen kuitenkin korostaa, että EU ei ole ainoa Suomen turvallisuuteen vaikuttava tekijä.

-Yhteistyön syventäminen Euroopan neuvoston ja Etyj:n kanssa samoin kuin Naton tai WEU:n kanssa on osa unionin sisäisen kehittämisen kokonaissuunnitelmaa. Vahvistaessaan ja selkeyttäessään EU:n toimintakykyä HVK:lla on erittäin keskeinen asema Euroopan tulevaisuutta ajatellen, Halonen arvioi.

Unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan pääkysymys on Halosen mukaan yhteistyön sisällöllinen syventäminen. -Meidän on onnistuttava useammin löytämään yhteinen tahto. Muutoin EU:sta tulee vain erilaisten kriisien maksumies eikä poliittinen vaikuttaja, Halonen toteaa. Yksi HVK:n keskeisiä tavoitteita ennen kesäkuun Amsterdamin huippukokousta on unionin päätöksentekotavan uudistaminen jo pelkästään mahdollisten uusien jäsenmaiden takia. Nykyiset jäsenet ovat kiistelleet paljon varsinkin päätöksenteon yksimielisyysvaatimuksista.

-Suomi on ollut valmis tarkastelemaan yksimielisyydestä joustamista muissa kuin turvallisuuden ja puolustuksen kysymyksissä. Haluamme tietysti säilyttää perinteisen veto-oikeuden ns. elintärkeissä kysymyksissä, Halonen toteaa. Suomen edustuston järjestämä HVK-konferenssi on osa Euroopan laajuista tiedotusohjelmaa, joka pohjustaa alueellisten seminaarien sarjaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.