Mainos

Halonen: EU:n ja Venäjän uusi sopimus valmis vasta vuosien päästä

Suomen presidentin mukaan Suomi EU:n puheenjohtajamaana haluaa, että neuvottelut uudesta sopimuksesta alkavat ensi vuoden alussa.

Euroopan unionin ja Venäjän välisen uuden yhteistyö- ja kumppanuussopimuksen valmistelu vie todennäköisesti vuosia, arvioi presidentti Tarja Halonen venäläisen uutistoimiston Interfaxin haastattelussa.

Halonen muistutti haastattelussa, että nykyisen yhteistyösopimuksen voimassaoloaika umpeutuu ensi vuoden lopulla. - Sen voimassaoloa on kuitenkin päätetty jatkaa, kunnes uusi sopimus on solmittu, presidentti huomautti.

Suomi, EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa, haluaa Halosen mukaan, että neuvottelut uudesta sopimuksesta alkavat ensi vuoden alussa.

Interfax julkisti haastattelun eilen, mutta se oli tehty jo ennen EU:n epävirallista huippukokousta Lahdessa kaksi viikkoa sitten. EU ja Venäjä pitävät huippukokouksen 24. marraskuuta Helsingissä.

Halonen sanoi pitävänsä hyvänä ajatuksena myös EU:n ja Venäjän keskinäisen vapaakauppa-alueen luomista. Hän huomautti kuitenkin, että asiaa voidaan viedä eteenpäin vasta kun Venäjästä tulee Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaa.

Haloselta kysyttiin myös, tunteeko Suomi huolta Venäjän kaasuputkihankkeesta. Putken on määrä kulkea Pietarista Suomenlahden kautta Saksaan. Halosen mukaan kaasuputken ympäristövaikutusten selvittely on vasta alkuvaiheessa ja siksi vaikutuksia on vielä liian aikaista arvioida.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.